Det ble en lang debatt når kinodriften ble diskutert av kommunestyrepolitikerne i Levanger onsdag kveld. Rådmannens forslag gikk ut på å innhente anbud for drift av en ny kino i nye lokaler på bibliotekstomta. Det var imidlertid ikke alle enige i, og enkelte var usikre på om det ville bety at de da også sa ja til å overlate kinodriften til en privat driver eller eventuelt skulle vedta å legge ned kinoen.

- Det vi ikke skal avklare i dag er om det skal være kino i Levanger eller ikke. Det har vært diskusjoner rundt det, men denne saken handler ikke om det, men om hvorvidt rådmannen skal få innhente anbud på drift av kino, sa Kai Lennert Johansen (Ap).

Kai Lennert Johansen fikk støtte for å sende kinodriften på anbud, og deretter la både driftskomiteen, formannskapet og kommunestyret behandle kinosaken. Foto: Tor J. Friberg

Han foreslo i møtet en endring av rådmannens innstilling, slik at også driftskomiteen skulle få vurdere saken i forkant av formannskapet og til slutt kommunestyret. Han gikk imidlertid inn for å sende saken på anbud for å tilstrekkelig innsikt i hva det vil koste eller spare kommunen i driftskostnader dersom private kinodrivere tar over drift av en ny kino i et nybygd biblioteks- og kinobygg.

Ville legge ned kinoen

Andreas Jensen Hjelmstad (H) gikk i debatten på talerstolen for å foreslå det mest ytterliggående forslaget i kinosaken. Han la i debatten vekt på de økonomiske sidene ved kommunal kinodrift, og mener det blir for dyrt å satse på kino.

- Jeg foreslår å legge ned kinodriften i Levanger innen 1. juli 2018. Det vil spare kommunen for to millioner kroner årlig i driftsutgifter, sier Jensen Hjelmstad.

- Vi takket nei til en gavepakke i forrige periode, hvor det var en mulighet for å bygge en tresals kino med privat drift på Moan. Det er tragisk at vi takket nei. Det er også en stor utfordring at vi er i manko på areal i sentrum. Bibliotekstomta er en av de få lokasjonene som er mulig å bruke til næring i framtiden, sa han og henviste til en mulig samling av Nav-kontorene i regionen i Levanger med 100 ansatte.

Høyres forslag fikk til slutt seks stemmer, og ble nedstemt. Dermed blir det ingen nedleggelse av Festiviteten fra neste år.

- Ikke bærekraftig

Svein Erik Veie (Ap) er blant de i Arbeiderpartiet som er skeptiske til privat kinodrift så lenge det kan bety utgifter for kommunen. Han uttalte også at kommunen bør bruke skattepengene på andre formål enn kino.

- Jeg trenger ingen anbud for å seg at økonomien i kinodrift i Levanger ikke er bærekraftig, sa han i møtet.

Han begrunnet sin mening med et ønske om heller å se på Levanger og Verdal som en del av samme marked, slik at det ikke er nødvendig med to kinoer.

For langdrygt

Jostein Trøite (Sv) foreslo i møtet at rådmannen skulle få utrede kjøp av tilleggsareal ved Festiviteten, for å kunne se på en mulig utvidelse av Festivitetens kulturvirksomhet som kulturhus i framtiden. Oversendelsesforslaget ble nedstemt, og fikk 11 stemmer.

Hans Heieraas (Sp) poengterte i debatten at kinosaken har pågått i flere år, og anmodet politikerne om å sørge for å få saken videre i systemet. Derfor ønsker han en anbudsrunde velkommen.

- Diskusjonen har pågått i det uendelige. Det er på høy tid at vi kommer et skritt videre i saken, fordi vi kan ikke bare diskutere det i det uendelige. Vi har etterlyst tallgrunnlag, og her får vi det framlagt når rådmannen får gjøre det vi gir beskjed om. Nå må vi bestemme oss, sa Heieraas.

Johansens forslag på vegne av Arbeiderpartiet fikk til slutt 27 stemmer, og kinodriften sendes dermed på anbud. Saken kommer deretter tilbake til politikerne, som får fakta på bordet og kan vurdere kinodriften videre etter det.