Ja, det kan du godt si. Med over tre tusen hytter og fritidseiendommer på blokka, så går det nok fort fire til fem år før vi er ferdig med hele runden.

Vi møtte en blidspent duo på brannstasjonen i Verdal tidligere i uka, men vi fikk ikke lang audiens. Karene sto på farten, for de hadde allerede avtaleboken fylt opp for resten av dagen.

Skal se over 3.200 stykker

Jan Morten Storhaug og Kim Robert Staahl har nemlig fått i oppgave å feie og inspisere omtrent 3200 hytter og fritidseiendommer i Verdal og Levanger.

Bakgrunnen er en brannforebyggende forskrift fra 2016 som gjelder alle landets kommuner.

Den sier at det skal gjennomføres feiing av piper og andre røykløp i hytter og fritidseiendommer av utdannet og godkjent personell.

Når man først er på stedet så vil mannskapet også sjekke andre fyringskilder, røykvarslere og annet sikkerhetsutstyr.

Sjekk at batteriene er i orden på røykvarsleren hver gang du er på hytta, er oppfordringen fra fagfolket.

I tillegg vil de sammen med eier se på hva som kan være aktuelle rømningsveier hvis uhellet først skulle være ute.

–Generelt vil vi informere om god brannsikkerhet. Det er mye levende lys på hyttene i dag. I tillegg bruker mange gass til ulike formål. Alt dette er greit å ha et bevisst forhold som hytteeier.

Det sier Marius Borgan, som er fagansvarlig for feiergjengen.

På Innherred har man vært tidlig ute etter at forskriftene kom fra direktoratet.

I mai i fjor ble det sendt ut informasjon til alle med registrert fritidseiendom i våre to kommuner.

Her var det vedlagt et svarskjema, og det kom inn hele 2400 tilbakemeldinger.

–Vi er meget godt fornøyd med responsen. Der fikk blant annet vite hvor hytta ligger, om den fortsatt er i bruk og hvilke typer fyringsalternativer, sier Borgan.

Rådgivning like viktig

Dette og annen informasjon er godt å vite før mannskapet tar kontakt med eier for å avtale tidspunkt inspeksjonen.

Det er nemlig slik at det er et krav om at eier eller den han utpeker må være til stede når hytta blir inspisert.

–Ja, det er kanskje like viktig. Vi kan svare på spørsmål og komme med råd, slik at man har mer fokus på hvordan ting bør være for å unngå branntilløp eller andre uheldige hendelser, sier Knut Robert Staahl.

Han og kollega Storhaug er allerede godt i gang. Før jul har de rukket å besøke 180 hytter, og nå er de allerede gjort avtale om nye besøk de nærmeste ukene.

–Vi må rose eierne. De har en positiv holdning og vært imøtekommende. Man skal huske at noen kanskje også må ta seg fri fra arbeide en hel dag for å bli med oss til hytta, sier Storhaug.

Den meste av jobben må gjøres på dagtid, men duoen ute i felten regner med at de kanskje må ordne seg noen overnattingsmuligheter, når de skal til for eksempel Vera, og sjekke hyttene der. Ellers vil det meste av arbeidsdagen gå med til kjøring.

–Mye av jobben er god planlegging, slik at vi slipper å kjøre på kryss og tvers i kommunene, sier Borgan.

Etter det første tilsynet så blir det bestemt hvor langt intervallet skal være til neste feiing er nødvendig. Her kan tidsrommet variere mye alt etter tilstand på varmekilde og pipe, og hvor mye hytta er i bruk.

Verdt prisen

Gebyret feiing og inspeksjon er 800 kroner. Denne prisen er fastsatt av det tidligere samkommunestyret, så betalingen kan ikke prutes ned på stedet etter at jobben er gjort. Er det flere enn ett røykløp så blir gebyret på totalt på 1150 kroner.

Men kanskje er det verdt prisen? Man får ikke bare feiet pipa, men samtidig får man avdekket hvis det for eksempel skulle være noe galt med ledningsnettet eller andre fyringskilder. Da er i grunnen en tusenlapp en billig pris å betale.

–Konsekvensene av en brann på hytta er som regel mye større enn i et bolighus i sentrale strøk. Husk mange fritidshus ligger langt fra vei, og da er det ikke bare enkelt å komme til med brannbilen før det er for sent. Derfor har vi et godt råd. Sjekk røykvarslerne hver gang du kommer til hytta, og ha gjerne med ekstra batterier hjemmefra. Det bør være en god rutine, oppfordrer Knut Robert Staahl.