For sjuende år på rad er det stor samling av spelemenn på kultursenteret. Intet mindre enn 200 spellmenn og 30 grupper møtes for å ha ei helg der gammeldansmusikken står i høysetet.

Foruten de mange spelemenn er det åpent for publikum som kan kaste seg med i dansen eller bare høre på musikken.

–Ja, vi regner med at flere hundre utfolder seg og er med rundt omkring de tre scenene vi tar i bruk, sier Einar Holmli. Han er en av de frivillige entusiastene som sørger for at spelmannstreffet lever videre.

Født på ny

Suksessen har vedvart siden treffet fikk en renessanse i 2012. I rundt 10 år hadde Spelemannstreffet ligget dødt etter at det som sommerarrangement ebbet ut i 2004. Treffet hadde sin storhetstid på siste halvdel av 70-årene. Fra 1976 ble det i 28 år arrangert et sommertreff, der Lyng og senere amfiet ble brukt som arena.

Dette treffet ble enkelte år skjemmet av fyll og enkeltpersoner som var mer interessert i fest og bråk enn genuin musikkinteresse.

–Det kunne bli litt utagerende «på Løng», sier Einar Homli når han tenker tilbake på den gangen.

Spelmannstreffet på kultursenteret etter musikken og det sosiale først, og et sted for flatfyll er det altså absolutt ikke. Derimot bys det på et vell av god musikk, gjennom konserter, dansekurs, lørdags-sprell og dans.

Konsert i kirka

Det hele starter med åpningskonsert tidlig på fredagskvelden i Stiklestad kirke. Her er et utvalg av orkestre og utøvere med, blant andre lokale Bajazz og fiolinist Edith T. Johnsen fra Verrastanda. Hun har spilt fiolin siden hun var seks år og har vokst opp i et folkemusikk- og gammeldansmiljø.

Etter kirkekonserten er det «fredagssprell» over alt på kultursenteret. 21 grupper og orkestre vil spille fra to scener.

Årets gjest: Fiskums

Spellmannstreffet sprenger overnattingskapasiteten på Stiklestad. Faktisk er det slik at denne helga er alle rommene bestilt året i forveien. Også hotellene i sentrum har også fullbooket spellmannshelga

- Vi har et samarbeid med Verdal hotell. Det blir en gratiskonsert på formiddagen med årets gjester, Fiskums fra Snåsa.

Einar Holmli anbefaler varmt et møte med disse gammeldans-veteranene. Sist høst var det 40 år siden Fiskums kvarett gav ut plata «Gammeldans på snåsavis». I den anledning har de spilt inn en ny plate med tittelen, «På gjenhør etter 40 år med Fiskums og Dagfinn Rohde». På Verdal hotell vil det bli flere smakebiter fra denne plata.

Lørdagskafé

Et par timer etterpå rigges det til for den store og populære konserten under Lørdagskafé Spesial. Her skal over 20 ulike grupper og orkestre opptre i til sammen 3,5 timer. Det starter med Malm trekkspillklubb og avrundes med Fiskum som leder an i fellesnummeret Kari-Pers. Underveis i programmet dukker kjennings som Grovens gammeldansorkester, P.A.Røstad og Asmund Bjørken.

Etter den store kafékonserten blir det muligheter for å melde seg på polskurs, der blant andre Anne Merete Kvelstad skal bidra med fiolinmusikk.

Så vil det utover kvelden være duket for musikk fra tre hele scener. Konferansesalen, biblioteket og den tidligere teatersalen tas i bruk. Verdt å merke seg her er at det blir gjensyn med Verdal spellmannslag. Dette er en gjeng som vært ute av bildet en del år, mens Verdal Juniorspellmannslag har «regjert» på små og store arrangementer i Verdal.

- Det vil bli musikk overalt, og i tillegg til scenene vil det være «buskspilling» rundt omkring, også på hotellrommene, sier Einar Holmli.

Årets deltakere

Disse deltar på helgas Spellmannstreff: Fiskums, Bjønnsporet Toraderklubb, Lanolaget, Ola Josteins, Levanger Trekkspillklubb, Levanger trekkspillklubb Toradergruppa, Jan Arilds Orkester, Nordmøre Spellmannslag, Oddvars, Monicas Toradergruppe, Selbu Trekkspillklubb, Grænslå, Vigdis og Gutta, På Sparket, GåLåt, Reidar Aksnes Orkester, Spellmannslaget BUL Steinkjer, Svimmel i Tøflan, Haugens, Fly om the Wall, Old Swing Boys, Grovens Gammeldansorkester, Rallargjengen fra Namsskogan, Verdal Mannskor, Verdal Spellmannslag, Petter Andreas Røstad.