Onsdag presenteres den nye, utvidede regjeringen, hvor Venstre inviteres inn sammen med Høyre og Frp. Reaksjonene etter regjeringsavtalen har ikke latt vente på seg, og mange Venstre-medlemmer har uttrykt skepsis over den nye mindretallsregjeringen. Spesielt fordi Venstre har vært en uttalt motstander av Frp i regjering. Nå er de imidlertid regjeringspartnere, og Venstre skal få tre statsrådposter, noe som betyr at Frp og Høyre må gi fra seg egne poster i en blågrønn regjering.

– Konstitusjonelt er det ingen ny regjering som etableres. Statsministeren søker ikke avskjed og regjeringen går ikke av. Regjeringen vil derfor fortsatt hete Erna Solbergs regjering, eller regjeringen Solberg, og ikke Solberg II, skriver regjeringen på sine egne hjemmesider.

Skjedde sist i 1983Det eneste eksempelet vi har siden 1945 på at ett eller flere partier kommer med i en sittende regjering, er Kåre Willochs regjering. Ved utnevnelsen i oktober 1981 var dette en ren Høyre-regjering, men i juni 1983 ble den utvidet med medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet

Kommunestyrerepresentant Karl-Meinert Buchholdt (V) i Levanger er utelukkende positiv til regjeringsavtalen, som sikrer Venstre tre statsråder og regjeringsmakt.

–Dette blir tidenes beste regjering! utbryter han entusiastisk til Innherred.

Årsaken ligger i gjennomslagene de har fått i den nye regjeringsplattformen. Der blir trolig Trine Skei Grande kulturminister, Ola Elvestuen klima- og miljøminister og Iselin Nybø forsknings- og høyere utdanningsminsiter, melder NRK tirsdag.

–Jeg er svært godt fornøyd med vernet av Lofoten, Vesterålen og Senja, noe som har vært en fanesak. I tillegg har det vært viktig å få til en landbrukspolitikk som står nærmere Venstre enn Frp. Vi har også blant annet fått til en liten liberalisering når det gjelder åpningstider for ølsalg i butikk, sier han.

Han mener at det ikke er noen store fallgruver å spore i å gå inn i regjeringen sammen med Høyre og Frp. Derfor er han optimistisk til regjeringsprosjektet.

–Jeg ser ingen fallgruver i det å være et lite regjeringsparti. Vi har vært støtteparti i fire år, og nå legger vi til rette for en ny posisjon, sier han.

Gjenkjennbart

Bjørn Stian Hojem i Verdal Venstre mener det blir enkelt å kjenne igjen Venstre-politikk i den nye regjeringen.

–Det blir spennende å få se vår politikk i praksis. Dette gir oss også muligheter til å påvirke blant annet maskinskatten, hvor jeg er spent på å se hvilken kompensasjonsordning som kommer i orden for blant annet Verdal. Jeg ser flere muligheter lokalt med Venstre i regjering, blant annet som et lærerparti for skole og utdanning, sier han.

Bjørn Stian Hojem i Verdal Venstre.

Han frykter heller ikke regjeringsslitasje på Venstre i den kommende perioden.

–Vi skal trekke den tidligere blå regjeringen i grønn retning, sier han.

Redd Venstre får for mye makt

En som ikke er like fornøyd med å få Venstre inn i regjering, er leder i Levanger Frp, Janne Jørstad. Hun mener det var et nødvendig valg, som hun likevel helst skulle ha vært foruten.

–Personlig er jeg ikke veldig glad for det, men vi var nødt til å komme til en enighet for å danne regjering. Jeg er redd for at Venstre får for mye makt, men samtidig ser jeg at vi forhåpentligvis har beholdt våre viktigste saker, sier hun.

Per Sandberg sammen med leder Janne Jørstad i Levanger Frp. Arkiv

Hun mener det er viktig å beholde de viktigste departementene, som fiske, justis og innvandring i Frp.

–Vi har holdt på innvandringspolitikken, noe som var viktig for Frp. Samtidig vant Venstre fram med vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, men jeg tror ikke at det området blir fredet permanent etter denne perioden. Det vil komme et større press på det i årene framover, sier hun.

Hun vektlegger også at Per Sandberg må fortsette som fiskeriminister.

–Han har utrettet så mye som statsråd, og må fortsette jobben han har startet, sier hun.

Tror kritikken stilner

Ann Helen Skaanes er leder i Levanger Venstre, og sier at det har vært spennende å følge prosessen inn mot regjeringsavgjørelsen. Hun håper på Venstre-innflytelse over flere områder. Og viktige statsrådposter.

–Det har vært fryktelig spennende. Jeg syns vi har fått gode gjennomslag, selv om vi også har gitt en del. Jeg tror det blir bra om vi får innflytelse innen miljø, utdanning og kultur i regjering, sier hun.

Hun erkjenner at Venstre ikke får like stor gjennomslagskraft som de to større partifellene. Likevel mener hun det var riktig å inngå samarbeidet.

–Det var et krevende valg å gå inn i forhandlinger om regjeringsmakt, men partiledelsen har klart det veldig bra.

–Hva tenker du om kritikken innad i partiet mot å gå i regjering med Frp?

–Takhøyden i Venstre er veldig høy, så vi har bestandig hatt en kultur for å si våre meninger. Jeg tror samtidig at mye av skepsisen fra før jul har stilnet etter lanseringen av regjeringsplattformen. I Levanger har det ikke kommet store diskusjoner knyttet til regjeringsavtalen, så vidt jeg vet, sier hun.

–Hva kan bli lokale følger av den nye regjeringen?

- Jeg håper at vi får gjort noe med jernbanen, og at antallet studieplasser og studentboliger øker i universitetsbyen vår. I tillegg håper jeg at regjeringssamarbeidet gagner klima og miljø. Blant annet med mer biogassutbygging, etter utviklingen vi nå ser på Skogn, sier hun.

Krever mer miljøfokus

Varamedlem i kommunestyret i Levanger, Atle Busch, mener også at regjeringsavtalen er av det gode slaget.

–Styret er veldig positiv til mulighetene dette gir Venstre til å påvirke regjeringspolitikken. Jeg forventer en mye tydeligere miljøprofil framover på grunn av dette. Samtidig kan vi nå utfordre vår levemåte og vise god utvikling innen Parisavtalens klimamål. Dette vil også gjøre det enklere å etablere nye bedrifter med Venstre i regjering, sier han.

–Hva blir Venstres utfordringer i regjering?

–Regjeringen har ikke flertall i Stortinget, og det kan bli en utfordring. Men det betyr også at vi kan lete nye konstellasjoner. Noen sier de provoseres av at Venstre går inn i regjeringsmakten nå, men jeg mener at enkelte er redde for å ta slikt ansvar. Venstre tør å gjøre det, sier han.

Frykter rovvilt-omkamp

Kommunestyrerepresentant Oddleiv Aksnes i Verdal Høyre er i utgangspunktet positiv til den nye regjeringsavtalen, selv om det betyr en ny mindretallsregjering som avhenger av forlik på Stortinget for å få gjennomslag. Likevel vektlegger han spesielt ett område, som han mener er spesielt viktig å ikke endre på:

Oddleiv Aksnes i Verdal Høyre.

–Jeg er skeptisk til om Venstre får klima- og miljøansvaret. Jeg håper at det ikke endrer på rovdyrforliket, noe det er viktig å beholde for distrikts-Norges del, sier han.