Levanger ble MOT-kommune i 2002 og ungdomsskolene har siden da hatt flere besøk av informatører hvor de gjennom øvelser, historier, dialog og rollespill skal bevisstgjøre ungdom til å ta egne valg, ta vare på hverandre og vise mot.

Nå tar kommunen steget videre og blir med på organisasjonens tilleggsprogram som kalles "Skolen som samfunnsbygger". Ideen til dette kom etter de grusomme terrorangrepene den 22. juli i 2011.

- I ettertid har MOT ønsket å finne svaret på hvordan vi kan bidra til at slike hendelser ikke skjer igjen – og svaret vårt er at vi skal hindre utenforskap, ved å skape kulturer der alle er inkludert, skriver organisasjonen på sin hjemmeside.

Inkludere og se hverandre

I forrige uke var rektor på Åsen og Skogn barne- og ungdomsskole, Torje Munkeby og Jan Kjetil Haugen, på oppstartssamling for dette under en MOT-camp i Trondheim. De ble da bedre kjent med hvordan organisasjonen tenker om kulturbygging, verdibasert ledelse og hvilke elementer de vektlegger i programmet. De fikk høre om det å skape godfølelsen, ha bakgrunnsforståelse og praktisere tøff kjærlighet.

– Skolen som samfunnsbygger bidrar med et universalverktøy som kan brukes både mot barn, ungdommer, lærere, foreldre og ledere. Det bidrar til at vi blir bedre på å se hverandre, og på å skape kulturer der alle er inkludert. Målet er fellesforstått ansvarlighet, sier leder for tilleggsprogrammet Bjørg-Elin Moen i MOT i en pressemelding.

- Utvikle robust ungdom

Moen forteller at dette programmet er viktig da mange barn vokser opp uten noe nettverk og trygge voksenpersoner rundt seg.

- Da blir skolen den viktigste arenaen for å nå de barna som er utenfor. Skolen er den viktigste arenaen for å redusere risikofaktorer, eller forsterke positive beskyttelsesfaktorer for unge mennesker. Det er her vi vil skape kulturer der alle er inkludert, sier Moen.

En av foredragsholderne på MOT-campen var tidligere landslagskaptein, Rune Bratseth, som i dag er styreleder i organisasjonen.

– Jeg tror på «Skolen som samfunnsbygger» fordi på skolen er alle innom og der former en de fremtidige samfunnsborgerne. Det er arenaen hvor muligheten er størst for å utvikle robust ungdom, som inkluderer alle. MOT er med på å utgjøre en forskjell for å bygge et varmere og tryggere samfunn, sier Bratseth i pressemeldingen.

(F.v.) Rektor på Skogn, Jan Kjetil Haugen, Rune Bratseth og rektor på Åsen, Torje Munkeby. Foto: MOT