– For noen år siden ble vi et svanemerket hotell, så vi har jobbet mye med bærekraft, søppelsortering og miljøbevissthet. Etter vi ble Scandic har spesielt fokuset på matsvinn økt, og det var slik jeg fikk vite om «Too good to go», sier restaurantsjef på Stiklestad, Sina Anfinnes til Innherred.

«Too good to go» er en app hvor restauranter, kafeer, hotell og andre kan tilby overskuddsmat, som ellers kunne blitt kastet, til en rimelig penge. Appen ble laget for å få en økt bevissthet om matsvinn, da det hvert år kastes over 355 000 tonn mat i Norge, som kunne ha blitt spist.

I appen kan man se hvilke restauranter som legger ut overskuddsmat for salg, også kan man bestille og betale via den.

–Jeg tenkte først at dette ikke ville fungere i Verdal, at det bare var noe som gikk an i større byer. Samtidig har jeg hatt appen en stund selv, og brukt den når jeg har besøkt Oslo eller Trondheim, så jeg savnet noe lignende her. Da jeg så at de begynte med det i Stjørdal og Namsos, ville vi prøve her også, sier Anfinnes.

Alt som står på tralla ved siden av kokk May-Iren Clausen er mat som ble til overs fra dagens frokostbuffet.

Går unna

På Stiklestad har de holdt på med dette i cirka fjorten dager, hvor de foreløpig tilbyr overskuddsmat fra frokostbuffeten sin til en rimelig pris. Også Famille Kolonial i Levanger har lignende ordning, hvor de blant annet legger ut bakervarer til redusert pris.

–Vi var jo litt spent da vi la ut de første porsjonene, men det var faktisk noen som kjøpte det. Da ble jeg veldig glad! Vi har vel solgt ut rundt 30 porsjoner siden da, sier Anfinnes.

Hva skjer vanligvis med maten som er til overs?

–For vår del går mye inn på personalrommet, for vi har jo mange ansatte. I tillegg brukes noe på lunsjbuffeten. En del går også i søpla, det er ikke til å komme ifra, sier hun.

Rune Kristian Elnan ved Famille Kolonial forteller at de bruker å fryse ned store deler av bakervarene som blir til overs, slik at de kan lage krutonger og slikt av det senere. De har også hatt avtaler med Verdal frivilligsentral, som kommer og henter. Men siden de serverer dagsferskt brød og bakst hver eneste dag, kan det fort bli fullt i fryseren.

–Derfor var det en kollega av meg som foreslo at vi kunne registrere oss i appen. Vi har vel holdt på i noen uker nå, og responsen har vært veldig god. Vi har brukt å legge ut fem pakker for salg fra morgenen av, og innen noen minutter, så er det utsolgt, sier han.

Rune Kristian Elnan ved Famille Kolonial i Levanger forteller at porsjonene de legger ut for salg ofte blir utsolgt på få minutter. Foto: Kristin Heggdal

–Ansvarsfullt

Elnan mener folk har fått et annet syn på å kjøpe mat som er i ferd med å gå ut på dato eller som i deres tilfelle, er dagsferske bakervarer som hentes på kvelden.

–Før ble det kanskje sett på som grådig, at man gjorde det fordi det var billig, men nå har det blitt en mer ansvarsfull greie. At man er bevisst på svinn og miljø, sier han.

Selv om det kun er to restauranter her i området som har registrert seg på «Too good to go», er det flere som har et lignende opplegg fra før. De legger ikke ut beskjed om overskuddsmaten på en app, men har allerede for vane å selge unna gårsdagens mat, til en rimeligere pris.

Har begynt å veie mat

– Det som er greit med appen er at folk får oversikt over hvem som har tilbudet. Jeg har vært inne og sjekket mange ganger i håp om at flere i området blir med, sier Anfinnes.

Scandic har sammen med flere andre bransjer satt seg et mål om å redusere matsvinnet med 20 prosent innen 2020. «Too good to go» er et tiltak i forbindelse med dette.

–Vi har også begynt å veie maten vi kaster, for å bli bevisst på hvor mye det er. Vi er i en prosess som er ny for oss, men vi ser at så fort vi begynner å snakke om matsvinn, så blir folk litt mer kreative. Man tenker over hvordan man kan bruke maten annerledes, for eksempel å lage suppe eller puré av grønnsakene som blir til overs. Det skaper kreativitet, sier hun.

–En bra greie

«Too good to go» skriver på sine hjemmesider at de fra januar 2016 til november i 2017 har reddet nesten 500 000 porsjoner med mat fra å gå til spille.

–Vi har jo flere buffeter i løpet av en dag, så vi vurderer å selge unna overskuddsmat fra både lunsjen og kanskje også middagen etter hvert, sier Anfinnes.

Rune Kristian Elnan påpeker at dette er noe vi kommer til å se mer og mer av fremover.

–Det er en bra greie, sier han.