Enkelte i Vestsiden borettslag er misfornøyd med mye av behandlingen de har fått av utbyggere, kommune og håndverkere de siste årene. Det største problemet per dags dato befinner seg i hagen til beboerne på Reinsholm 2 A-H. Der ligger det en støyvoll som skal skjerme mot trafikklydene fra rundkjøringen og Fylkesveg 757.

Vollen er satt opp av utbyggeren av leilighetene, Stiklestad Eiendom. Nå klager noen av disse beboerne på hvordan den ser ut og måten den er laget på.

– De har jo ikke gjort ferdig Vollen engang, i henhold til planen, hevder lederen i Vestsiden borettslag, Kjell B. Hanssen.

– Det ser ut som den er bygd uten system, og bare tømt på plenen.

Lite estetisk

Rundt disse leilighetene på Reinsholm er det to voller satt opp for å skjerme støyen. En mot riksvegen og en utover mot Kassefabrikkvegen, altså vegen mellom leilighetene og Randis gatekjøkken.

Det er særlig den sistnevnte vollen som får sinnene i kok hos enkelte beboere.

– Vi har funnet knust glass, store steiner, armeringsjern, plastrør og vaier i jorda der. Og det er bare av det lille vi faktisk ser. Hvem vet hva annet som ligger der, sier Kjell Hanssen.

– Og den andre er så liten at den knapt skjermer for lyden, skyter han til.

Ifølge Hanssen har de strevd med å plante i jorda på vollen, noe som gjør det vanskelig å holde vollen pen.

– Det eneste som vokser der er ugress, for det er ikke noe matjord i vollen. Vi kan ikke plante noe der, men må gjøre ekstra arbeid på den hver uke for å holde den ryddig, sier Hanssen.

– Haugen ser jo ikke ut. Folk spør meg ofte: skal dere ha den vollen stående der, eller? legger kona Unni til.

Klandrer kommunen

Men Stiklestad Eiendom kan ikke klandres for at støyvollen står der. I kommuneplanen står det at støy i arealplanlegging skal legges i grunn for planlegging av nye boliger, noe som følger Miljødirektoratets retningslinjer. Etter at RG-prosjekt gjennomførte støyberegninger for utbyggerne ved området i 2011 ble støynivået funnet såpass høyt at støyskjerming var nødvendig. Dette ble videre vedtatt av Verdal kommune den 13. desember 2011, og i detaljreguleringen heter det at støyskjerming skal etableres før det gis brukstillatelse av boliger.

Her er det dermed kommunen som får ris av Vestsiden, som gjerne skulle vært foruten vollen. De mener det ikke er så mye støy i området ved Kassefabrikkvegen, og føler vedtaket har vært unødvendig.

– Det er jo ikke noe verre støy her enn andre plasser, mener Gunnar Sagmo, styremedlem i borettslaget. Han tror også støyvollene bare er et påskudd for at Stiklestad Eiendom skal kunne deponere jorda der.

Vil ha vekk vollen

Nå har borettslaget tatt tak for å få orden på støyvollen sin. For litt siden hadde de fylkets miljøavdeling på befaring, med et håp om å få fjernet haugen til slutt.

– Slik som vollen er nå er det jo miljøkriminalitet. Det kan ikke være lov å bruke slik jord, påstår Kjell Hanssen.

– Hva håper dere er neste trinn i saken?

– Det vi ønsker er at miljøavdelinga finner massene ulovlig, og at de må fjernes.

– Enn om de ikke finner noe galt?

– Det kan jeg ikke tro de gjør, svarer Hanssen.

– Om de ikke kan hjelpe oss: hva er så vitsen med ei slik miljøavdeling? undrer Sagmo.

Får svar

Utbyggerne av leilighetene, Stiklestad Eiendom, kommer nå med svar til beboerne. Daglig leder Brynjar Farstad mener ikke de har gjort noen klare feil i denne sammenhengen. På spørsmål om vollen er så dårlig som beboerne skal ha det til, svarer utbyggerne følgende:

– Vollen har den utforming som er krevd og beskrevet i reguleringsplanen. Det har aldri vært snakk om at denne skulle være klargjort for planting, men skal framstå som en gressbakke. Har borettslaget ønsker om å beplante vollen stiller dette selvfølgelig andre krav til jordsmonn, forklarer han, og påpeker at støyvollen er bygd opp av stedlige masser på tomta og utført i henhold til reguleringsplanen.

Anser seg ferdig med saken

– De har funnet forskjellige ting i vollen, som glass og lignende. Hva tenker dere om det?

– Området dette er bygd på var tidligere industriområde. Jordmasser er rensket og uønskede elementer som borettslaget peker på er fjernet som krevd fra miljøvernavdelingen. At rester av uønskede elementer finnes kan være mulig, men utførelsen er så langt vi kan se det innenfor kravet til rensing, svarer Brynjar Farstad.

– Er det noe dere kan eller skal gjøre for å blidgjøre beboerne?

– Vi har gått flere runder med dem, og gjort det vi så langt er blitt enige om. At borettslagets ønsker og forventninger er høyere enn avtalt finner vi uheldig, men anser oss ferdige med denne saken, konkluderer lederen for Stiklestad Eiendom, som også har inntrykket av at de fleste beboerne på Reinsholm er stort sett fornøyd.

Flere uheldige tilfeller

Dette er ikke første gang Hanssen og co tar bladet fra munnen når det gjelder Reinsholm-leilighetene deres.

I fjor sommer skrev Innherreds folkeblad Verdalingen om feil gjort ved terrassene.

Men heldigvis har som regel feilene blitt rettet opp etter hvert.

– Det meste har blitt utbedret etter at vi har sagt ifra, men når du kjøper leiligheter til tre millioner forventer du at alt er ferdig når du flytter inn. Det er kjedelig at det er slik det er her, konkluderer Hanssen.