Bruken av konfliktrådet øker på landsbasis, men går litt ned her i fylket.

I hvert fall viser halvårstallene fra Konfliktrådet i Nord-Trøndelag at de har behandlet 128 saker til nå i år, mens de på samme tid i fjor hadde hatt 153 saker til behandling.

– 58 av dem er straffesaker, en nedgang på ti saker, opplyser rådgiver Sissel Edvardsen. Det er også nedgang på saker innen naskeri- og vinningskriminalitet.

Mest vold, trusler og krenkelser

Over halvparten av sakene som konfliktrådet har behandlet handler om vold, trusler og krenkelser. Til sammen 72 saker faller inn under de områdene, og av disse igjen er ni familievoldssaker.

Det siste året har konfliktrådene rundt i landet hatt ansvar for straffegjennomføring av ungdom under 18 år som har begått alvorlig eller gjentatt kriminalitet. I Nord-Trøndelag er en ungdom dømt til ungdomsstraff og seks har fått ungdomsoppfølging. I tillegg jobber ungdomskoordinatoren for øyeblikket med 19 aktive saker.

– Spesielt vold og krenkelser har en økning til nå i år, noe som kan relateres til sistnevnte, sier Edvardsen.

Seksual-saker

Ellers har konfliktrådet fått overført to saker om voldtekt og seksuelle overgrep fra politidistriktet hittil i år.

– Noen har behov for å snakke sammen etter overgrep. Det er tilrettelagte møter som er basert på samtykke og frivillighet for å møte den andre parten, forklarer Sissel Edvardsen.

Til sammen har 148 påklagede vært i Konfliktrådet i Nord-Trøndelag så langt i 2015. 42 av disse er kvinner, 106 menn. 24 av de påklagede er mellom 15 og 18 år gamle.