Den verdensomspennende klimakampanjen Klimapilegrim 2015 ankom i dag Vuku da biskop Tor Singsaas, prost Gustav Danielsen og Lise Martinussen fra Kirkens Nødhjelp svingte inn til kirka med sine sykler i halv to-tiden. Tre timer tidligere startet di ferden sin på Steinkjer, og syklet via Leksdal og opp til Vuku.

– Det har vært herlig. Fantastisk å sykle hit, og vi var heldige med været, oppsummerer biskop Singsaas etter ankomsten.

– Dere er vel slitne nå?

– Nei, ikke så forferdelig. Men det ser vel kanskje sånn ut? smiler han.

Vannflaske som stafettpinne

Med seg på ferden hadde de tre syklistene en spesiell vannflaske. Denne flasken begynte sin reise i Svalbard på skaperverkets dag, 7. juni. Den skal nå bli fraktet helt til Paris med sin symbolske betydning i forbindelse med klimakampanjen, og på vegen skal det fylles på litt vann fra ulike stoppesteder, som Vuku i Verdal.

Til å overta «stafettpinnen» sto Kjartan Bergslid, soknepresten i Levanger, klar med en gruppe på 33 pilegrimer fra landet over. De legger nå ut på en vandring fra Vuku til Trondheim langs St. Olavsledens ytre led. Gjengen skal ankomme byen og Nidaros den 28. juli, altså tirsdag, hvor de møter en gruppe med andre pilegrimer fra sør. Dette er dagen før olsokdagen, som de skal markere sammen når midnatt faller på.

– Det er en fin gruppe, og jeg tror dette blir helt fantastisk, sier Bergslid, som at på til er svært positiv til pilegrimaktiviteten i området så langt i år.

– Vi har hatt en formidabel vekst fra i fjor. Dette er også den største gruppa jeg har vært i berøring med.

Før de ankommer Trondheim er det riktignok noen mil som skal tilbakelegges. Først til Stiklestad, deretter til Levanger, via Alstadhaug og til Frosta, og deretter til Tautra. Derifra tar de jekta Pauline inn til Trondheim. Turen ledes av nevnte Bergslid, sammen med ekteparet Sven og Anne Kristin Aasmundtveit.

Kaffe og vaffel i Vuku

Som en liten appertif på ferden fikk pilegrimene servering i Vuku og en omvisning i kirka før de første skrittene ble tatt ut på ettermiddagen torsdag. Bitte Dillan, leder i Vuku sokneråd, hadde med et par gode hjelpere stekt vafler og kokt kaffe til besøket.

– Jeg fikk høre at det kom en gruppe på femten mennesker, så da det kom over hele tredve ble jeg litt overrasket, sier verten, Dillan.

– Men jeg synes det er veldig artig at de starter her i Vuku, understreker hun.