Tre av omkring tusen AUF-med-lemmer som ventes Utøya helga 8.- til 9. august er fra Verdal. Ingunn Rotmo Langaas (20), Tor Martin Nordtømme (18) og Jannik Johansson (16) er alle med på bussen som går torsdagen før.

– Mange snakker om at vi skal ta tilbake Utøya, men Utøya har jo aldri blitt tatt fra oss. Vi vil heller vise at hendelsen ikke skal knekke oss, sier Langaas om besøket. Dette er nemlig første gang AUF, Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, returnerer på sommerleir til Utøya siden 22. juli 2011 - datoen da Anders Behring Breivik skjøt og drepte 69 mennesker i en forferdelig terroraksjon.

– Det er viktig at vi ikke glemmer det, men samtidig legger det bak oss, mener Johansson.

Skulle dit i 2011

På den grufulle dagen for fire år siden var det flere ungdommer fra både Verdal og Levanger på øya. Johansson var på den tiden bare tolv år gammel, og dermed for ung til å dra dit, men de to andre, Langaas og Nordtømme, kunne fort ha endt opp der. Og hvem vet da hva som kunne ha skjedd?

– Jeg skulle faktisk dit, men det ble ikke noe av det. Jeg husker ikke helt hvorfor, men jeg tror det var en hyttetur som stoppet meg, sier Nordtømme.

– Da jeg så hva som skjedde der på TV-en utover dagen ble jeg helt skjelven og kvalm.

– Er det noe du tenker mye på i dag?

– Noen ganger tenker jeg på hva som kunne skjedd, og i dag er jeg selvsagt glad for at jeg ble hjemme. Det er mange tilfeldigheter her i livet, svarer han.

For Langaas' del var hun aldri nær å melde seg på, selv om det var noe hun vurderte på den tiden.

– Jeg og en venninne snakket mye om det, og tenkte både å melde oss inn i AUF og kanskje bli med på Utøya, men vi følte oss for ung. Det er ofte jeg tenker på hvordan ting kunne ha vært.

Dagen satte likevel sine spor i alle tre. Slik det gjorde med hele Verdal, Levanger, og Norge.

Nå skal altså Utøya gjeninntas av AUF. En handling verdalingene mener er svært riktig - og viktig.

– Rent symbolsk må vi vise at vi ikke lar oss brekke av ekstremistiske motpoler, og at vi ikke gir etter for terror. Jeg tror dette blir sunt og godt for alle som kommer dit. Og; sammen er vi sterke, det viser vi når det ventes rundt tusen av oss, for det er mange! påpeker Nordtømme.

– Jeg har tenkt mye om dette er noe jeg faktisk vil, men dette er noe jeg føler vi må gjøre, sier Langaas. Hun deltok også på leiren i fjor, noe som var med på å inspirere henne til å dra til Utøya år.

Totalt skal 20 AUF-ere fra Nord-Trøndelag være med til Oslo nå i august. Med terroraksjonen fortsatt friskt i minne er det ingen av de tre fra Verdal som kvier seg for å dra dit.

– Det er et stort vakthold der i år, så vi føler oss trygge, blir de enige om.

– Man vet jo aldri hva som kan skje, men det skjer nok ikke der igjen.

– Ferietur

På leiren skal de unge arbeiderpartimedlemmene få oppleve litt av hvert i løpet av helga. Det blir taler, debatter, innledninger, konserter, underholdning og storfint besøk. Gro Harlem Brundtland, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg er blant gjestene på listen. Nordtømme, Langaas og Johansson reiser dit for å kose seg, selv om de skal minnes det som skjedde, naturligvis.

– Dette blir en slags ferietur med gode venner, og jeg gleder meg veldig til å oppleve plassen. Jeg har hørt mye bra, forsikrer Nordtømme.

Yngstemann, Jannik, ble klar for turen bare dagen før intervjuet med avisa på fredag.

– Jeg tenkte meg egentlig ikke dit, og jeg var lenge i tvil. Men, jeg fant at dette er noe som må AUF må gjøre, og jeg ville ha angret meg om jeg ikke dro.

– Men jeg er helt sikker på at det blir styggtrivelig! sier han.

Etter 2011-hendelsen ble lokallagene til AUF i Nord-Trøndelag litt hemmet, ifølge Langaas. Nå har jobbet begynt med å stable sammen på nytt.

– Vi håper alle AUF-ere i Innherredsregionen vender til sine lokale lag. Vi skal vekke dem opp, og mønstringen er i full gang, fastslår Nordtømme, som også sitter i fylkesstyret.