Fra femten- til nittenårsalderen gikk verdalingen Viktoria Ingrunnsdatter Minsaas (21) rundt med det som kalles flink pike-syndromet, noe som dessverre ikke er uvanlig for dagens ungdom. Det er en situasjon som kjennetegnes blant annet av rammedes trang til å gjøre alle til lags, fremstå så bra som mulig, og hvor andres oppfatning av en selv har stor betydning for selvtilliten.

– Jeg skulle «please» alle og prestere på alle områder. Jeg sa ja til alt, og det handlet om å være populær og ha status. Jeg var fryktelig prestasjonsorientert, og opererte ut fra noe annet enn jeg selv egentlig ville, sier Viktoria til avisa da Innherred besøker henne torsdag.

Til slutt hopet det hele seg opp for Viktoria, og det sa stopp. Glasset rant over. Begeret var fullt. Hun ble utbrent – og det i tenårene.

– Det var feil å oppfylle alle andres krav, og jeg fant ut at jeg måtte finne egne uttrykk.

Og det har Viktoria gjort. Med en pause fra det meste har hun kommet seg opp på beina igjen, og står klar til premieren på Steinvikholmen om en veldig liten uke.

Tilbake til lidenskapen

Ifølge hovedpersonen selv er det tålmodighet, nysgjerrighet og mot som har brakt livsgleden tilbake etter at hun tok imot hjelp og snakket seg gjennom problemene. Hennes råd til de som sliter med det samme, er å finne noe man brenner for, ens lidenskap i livet.

For nå er i hvert fall Viktorias liv fryd og gammen igjen.

– Jeg har det helt supert. Nå gjør jeg ting for at jeg kjenner jeg har lyst til det. Jeg har lagt bort det der med hva folk synes.

– Etter at jeg fokuserte på å gjøre noe fordi det føltes bra for meg har jeg fått balanse i regnskapet og livsgleden kom tilbake, forteller en strålende glad 21-åring hjemme i stua i Leklemsvegen.

Viktoria har derfor brukt den siste tiden til amatørteater og lignende, selv om det har vært sang hun tidligere har holdt på mest med. Av nylige oppsetninger har publikum kunne sett henne i Vinsjan på kaia og Peer Gynt, og nå blir det midnattsopera ganske så snart.

– Det med teater voks vel fram etter hvert som jeg ble gamlere, og som en kontrast til flink pike.

Opptredener har hun dog gjort hele livet. Da Viktoria var åtte år gammel sang hun «Sommerfuggel i vinterland» i storebrors konfirmasjon, og siden gang har hun ikke sett seg tilbake. Men interessen for musikk kom mye tidligere enn som så.

– Jeg husker da hun var ett år gammel. Allerede da stivnet hun foran skjermen da det kom noe musikalsk på TV-en, mimrer mamma Ingrunn Minsaas.

– Og allerede i fireårsalderen begynte hun å grine om jeg sang falskt for henne på senga, legger hun til, og begge må le.

Får skryt fra operasjefen

Midnattsoperaen Olav Engelbrektsson er som kjent neste post på Minsaas program. Forestillingen går ut på maktspillet om landets politiske og religiøse trone med erkebiskop Olav Engelbrektsson i hovedrollen, med et tragisk kjærlighetsforhold som offer i kampen. Hele 150 sceniske aktører er med i år, blant andre Minsaas.

I tillegg til verdalsjenta var tjuetalls andre håpefulle påmeldt auditionen. Viktoria utmerket seg positivt med sine to sangnummer, og ble valgt ut til stykket av både regissør, musikalsk leder og operasjefen. Vips, så var rollen som Gjertrud hennes for i år.

– Hun har både det stemmemessige og det dramatiske som kreves som Gjertrud, begrunner operasjef Randi Spets, som opprettet den rollen i 1998.

Siden den gang har mange kjente navn brukt Gjertrud som et springbrett ut i karrieren, og rollen blir beskrevet som en «klatrerolle». Runa Hestad Jensen og Mildred Marita Røthe er to av dem.

– Viktoria klarer sikkert rollen fint. Jeg regner med hun mestrer den, spår Spets.

– Tror du hun også kan komme videre, slik de andre gjorde?

– Det kan hun sikkert, om hun jobber hardt. Det er mange om beinet, svarer operasjefen.

Selv hadde rolleinnehaveren fra Verdal faktisk ikke forventet å få tilbudet. Hun turte bare å håpe på en bitte liten rolle. Da var beskjeden naturligvis en gledelig melding å få.

– Jeg ble kjempeglad da de ringte. Det var en sånn herlighet. Dette er stas, og åpner muligheter for utfolding i retningen jeg vil gå, sier Viktoria.

– Men jeg er fortsatt litt der at jeg prøver å finne ut hvem og hva hun er, for jeg har ikke sett forestillingen før. Det hele er veldig spennende.

Hun håper også på å følge resten av Gjertrudenes fotspor og klatre videre fra Steinvikholmen.

– Det er genialt påfunn å gi unge den sjansen. Jeg er ganske bestemt på at jeg også vil videre, for jeg vil jo holde på med noe innen scenekunst. Akkurat nå er jeg i et utforskerstadie.

– Hva er drømmen?

– Åh, drømmen, sier Viktoria, trekker på skuldrene og tar en lite tenkepause:

– Jeg vil virkelig bli sanger, og det er vel musikaler som passer meg best. Kanskje pense inn på teater etter hvert. Jeg vil jobbe med musikaler og teater, musikk og scene, og leve av det, slår hun fast.

Skal utdanne seg i Danmark

Ettersom flink pike-syndromet var med på å ødelegge skoletiden ble det bare et halvt år ved videregående skole, da på musikklinja i Inderøy, før hun pakket ranselen og sluttet. Til høsten er hun klar for skolebenken igjen. Hun skal fortsatt holde på med noe hun har lyst til, og da ble valget sang- og musikalutdanning i Danmark og København. Først gjennom tre måneder på Complete Vocal Institute, deretter et halvår på Savery Academy.

– Jeg gleder meg til å kjenne på hvordan dette er å drive med på fulltid, og komme meg til et miljø hvor musikk er greia, sier hun forventningsfullt.

Etter det får tiden vise hva som bringer for unge, lovende Minsaas.

– Fagene fra videregående skal jeg sikkert ta en dag, men jeg rusher ikke. Det er andre ting jeg skal gjøre før det sier hun. Jeg ble veldig lei av skolefag, så det som gjelder per nå er å lage en solid plattform av ting jeg liker.

Det som derimot er sikkert, er at Olav Engelbrektsson venter henne på torsdag. Ettersom hun aldri har sett operaen før er det en ny og spennende opplevelse som er i gjerdet.

– Det jeg har sett og hørt så langt i øvingene ser veldig flott ut. Flotte kulisser, fin scenografi og dyktige sangere.

Og nå som det er bare dager igjen til premieren begynner alvoret virkelig å nærme seg.

– Det går så fort! Vi har hatt en intensivperiode i det siste, og nå begynner det å krible, sier Minsaas.

Midnattsoperaen er i år halvannen time lang, og det vil være fem forestillinger på Steinvikholm slott fra torsdag og fram til 14. august, ifølge Opera Trøndelags nettside. Regien står Svein Sturla Hungnes for.