Arbeidstakerorganisasjonen «Delta i Levanger» og Verdal går onsdag 2. september sammen om å invitere til politisk debatt i storsalen på Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Kjente fra Stortinget

De som er representert i panelet er stortingsrepresentantene Ingvild Kjerkol (Ap), Andre Skjelstad (V), Per Sandberg (Frp), og lokalpolitikerne Andreas Hjelmstad (H) og Tomas Iver Hallem (Sp). I tillegg er forbundsleder Erik Kollerud i panelet. Debatten vil ledes av politisk rådgiver i Delta, Knut Roger Andersen.

– Vår organisasjon går inn i kommune- og fylkestingsvalget med mantraet «Velg en god sjef», forteller hovedtillitsvalgt i Delta Levanger, Arnstein Wekre.

– Kommunestyret og fylkestinget har det overordnede arbeidsgiveransvaret, og vi krever at de folkevalgte tar ansvar og satser på kompetansen til de ansatte.

Åpen debatt

Wekre understreker at onsdagens debatt er en åpen debatt, og han oppfordrer flest mulig til å ta turen til Stiklestad for å høre hva politikerne debatterer innenfor tema som blant annet kommunestruktur, kommunereform og trepartssamarbeid.

Delta har de siste årene drevet undersøkelser blant kommunestyremedlemmer for å finne ut hvor mange som er klar over sitt arbeidsgiveransvar. I 2007 visste kun 42 prosent at dette var kommunestyret, men tallet steg signifikant til 80 prosent i 2011.

– Noen får det som en overraskelse i etterkant, og er ikke klar over det ansvaret som gjelder når man sier ja til å stille som listekandidat, sier Wekre.

Skeptisk til deltid

Organisasjonen er opptatt av at folk skal kunne få utnytte sin kompetanse

– Vi har noe som heter «rett mann på rett plass», hvor vi er opptatt av at for eksempel sykepleieren skal få bruke sin kompetanse i yrket sitt, forklarer Wekre.

Han er også skeptisk til at 70 prosent av de ansatte innen helsesektoren jobber deltid.

– Du får et annet eierskap når du jobber heltid, alle ønsker vi en lønn å leve av, og hvis du ikke har det kan du fort bli en «shopper» av vakter for å få hverdagen til å gå rundt, mener han.

Ønsker temperatur

Debatten onsdag har Wekre forhåpninger om blir frisk.

– Vi håper på en engasjerende debatt hvor det også blir litt temperatur. Og at man blir opptatt av å belyse en del faktorer fra regjeringshold. Jeg tror debatten blir frisk, hvor politikerne diskuterer og at det blir interessant for de som er i salen.