Kulturpris, ildsjelpris og utviklingsstipend skulle deles ut på det store prisutdelingsarrangementet på SNK lørdag. Men før de prisene ble delt ut bød Verdal kommune på en ekstra overraskelse.

– Det var planlagt i god tid, men skulle være en overraskelse. Derfor skrev vi det ikke i det offisielle programmet, forklarer ordfører Bjørn Iversen.

Øystein Walberg fikk heder og gode ord for sin mangeårige innsats for lokalhistorie i Verdal. På grunn av sykdom i familien har han frasagt seg sine verv knyttet til det lokalhistoriske arbeidet nå, selv om han fortsatt er levende opptatt av å dokumentere og formidle historien til bygda helt fra 1000-tallet frem til i dag.

Utallige sider igjen

Walberg har ledet bygdeboknemnda, vært styreleder for lokalhistorisk arkiv, vært aktiv i Foreningen til bevaring av De Værdalske Befestninger, han har skrevet om Verdalsraset i to bind og militær- og HV-historie. Og det er mye mer.

I dag sitter han dessuten på flere tusen sider med upublisert materiale om Verdals historie fra 1000-tallet til slutten av 1700-tallet, om bosettingshistorie og omstendighetene rundt Slaget på Stiklestad.

– Walbergs arbeid handler om samfunnsbygging og identitetsskaping, og forståelse av historien og hvordan bygda har utviklet seg til hva den er i dag. Det han har gjort har en unik verdi, fremhevet ordfører Bjørn Iversen.

– Har ikke vært alene

– Om det er fortjent, vet jeg ikke. Jeg har ikke vært alene om jobben. Det er mange andre som jobber med lokalhistorie som burde vært trukket frem også, sa Walberg, som imidlertid takket varmt og uttrykte stor glede og stolthet over hederen fra kommunen før han måtte dra hjem.