«Vi viser til sak 6/17 punkt 7 i administrasjonsutvalget og sak 28/17 punkt 7 i Formannskapet og henstiller om at det på dette punktet fattes de følgende vedtak:

Verdal kommune tar hjem brann og feiervesenet som en egen enhet. For at dette skal kunne gjøres i henhold til dimensjoneringsforskriften så kjøpes nødvendige lederfunksjoner fra Brannvesenet Midt inntil at det er utredet hvordan man innenfor gjeldende lovverk kan etablere et samarbeid med Brannvesenet Midt som ivaretar Verdal kommunes behov for brannordning.

Med ett slikt vedtak sikrer man seg at man ikke forhaster seg og vedtar en dimensjonering som kan være fullstendig feil når myndighetene revideres forskriften. Ny dimensjoneringsforskrift er planlagt fremlagt ved årsskiftet 2018.

Bakgrunnen for at vi ønsker dette er:

Manglende tillit og samarbeidsproblemer: Som det står i utredningen punkt 8.3 så har vi ikke klart å få til ett velfungerende de 7 årene samarbeidet har vart, det vil heller ikke la seg løse ved at å samle alle på en felles brannstasjon. Årsaken til noen av problemene er kulturforskjeller der vi på Verdal er lykkelig som liten, mens kulturen på Levanger hele tiden virker være slik at de må ha mere ressurser, uten at det ser ut til at de løser sine oppgaver bedre enn de løses på Verdal. Vi føler også på at det virker som at alle ressurser skal til Levanger, for å illustrere dette så viser vi til vedlegg av saken vi har sendt kontrollutvalget. Det hjelper heller ikke på samarbeidsklimaet at Brannsjefen i Samkommunestyret står og «prater ned» innsatsen til mannskapene på Verdal stasjon, sitat: Fra en felles brannstasjon på Mule så vil mannskaper fra denne være på Stiklestad (avstand 13 km) før deltidsmannskapene på Verdal er ute av stasjonen, noe som er helt feil. (...)

I fremlagt utredning så nevnes det flere mulige organisatoriske samarbeidsretninger, men det legges kun frem ett alternativ, dette er i tillegg ikke utredet kostnadsmessig og bærer preg av at Verdal kommune skal være med på å dekke kostnadene for ett sterkt ønsket heltidsbrannkorps i Levanger. Vet et eventuelt samarbeide med Brannvesenet Midt så kan Verdal kommune innenfor rammene av regelverket fortsette å ha ett deltidskorps som kostnadsmessig er tilnærmet lik dagens.

Utredningen har mange feil er tendensiøs og har en klar målsetting om å bygge oppunder en argumentasjonsrekke for å slå sammen stasjonene og legge til rette for en heltidskasernert styrke som skal legges til Levanger. Under er det listet opp noen av disse feilene. (...)

Beredskapen vil med det foreslåtte dimensjoneringen svekkes. Ved en eventuelt felles brannstasjon så vil beredskapen være utilstrekkelig ved to samtidige hendelser, noe som skjer stadig oftere (den 1 januar hadde vi 4 ut-alarmeringer innenfor en ramme på 28 minutter). I tillegg til at vi skal dekke tradisjonelle oppgaver som brann og trafikkuhell på ett areal på over 2000 km² og 35000 innbyggere med en styrke på 6 mann så forventes det at brannvesenet i fremtiden også må ta på seg stadig flere typer redningsoppdrag.

Er det ønske om en ytterligere redegjørelse for vårt standpunkt, så stiller vi gjerne opp til det.»