Det er en opplagt og smilende Ingmund Bjørvik som rusler i gangen i 2. etasje ved Staup Helsehus torsdag formiddag. Han var en av 22 beboere ved Breidablikktunet, som onsdag ble flyttet de par hundre meterne fra det gamle tunet og over i moderne lokaler på Staup.

– Ja, her har Skanska gjort en kjempejobb. En kan jo sammenligne dette bygget med Breidablikk, sier han og slår av en prat med sykepleierne.

Fylles opp

Nå fylles tomme rom med liv, mennesker og fagekspertise på nye Staup helsehus. Kommune har overtatt bygget etter byggeperioden, og denne uken flyttes de første pasientene og brukerne inn i bygget i Staupslia. Før helgen er det antatt å være rundt 25 pasienter i bygget. Inntil full bemanning er satt holdes en avdeling i 2. etasje stengt. Derfor er kapasiteten på 32 pasienter i noen uker til, før flere nyansatte starter i heltidsstillingene ved helsehuset.

Staup Helsehus fikk denne uken sine første innflyttere blant pasientene.

– Vi gjør noe helt nytt både med å bare ha heltidsstillinger, årsturnus og teamgrupper. Denne måten å organisere helsehuset på skal jeg nå også holde foredrag om på en KS-konferanse i Kongsberg for tre fylker, sier enhetsleder for institusjonstjenester i Levanger kommune, Jørgen Worum.

Innspurten før innflytting av brukere og pasienter har vært hektisk, og flyttedatoen ble til slutt utsatt for at de ansatte kunne forsikre seg om at alt var på plass og funksjonelt før det tas i bruk.

– Nå ser vi at det aller meste er greit, og vi vet at alle har det de trenger. Det som gjenstår er noen mindre ting, som for eksempel Tv på rommene, sier Worum etter den store flyttedagen av pasienter onsdag.

- Det gikk veldig bra. Noen ble kjørt med ambulanse eller taxi, mens noen gikk hit, sier Worum.

Nyvinninger

Det store bygget skal romme det meste av kommunale helsetjenester for innbyggerne, og er ment å være et helsehus for rehabilitering, behandling, korttidsopphold og kommunale akutte døgnplasser. Kommunen har også lagt opp til oppholdsrom for familiebesøk, samt flere overnattingsrom på avdelingene for pårørende.

Storsatsningen har heller ikke gått upåaktet hen blant andre kommuner. Stadig melder nye delegasjoner sin interesse i helsehuset, og vil komme på besøk for å se hvordan Levanger kommune har bygd opp det moderne helsetilbudet.

Levanger kommunes kreftkoordinator, Liv Reitan Gilberg, har flyttet inn i helsehuset, og mener det er et spennende bygg.

Også Liv Reitan Gilberg, som er kommunens kreftkoordinator, har flyttet inn i bygget. Hun mener det er et spennende bygg med viktige funksjoner.

– Det er spennende med slike samhandlinger i samme bygg, med tette bånd mellom rehabilitering, helsearbeidere og Frisklivssentralen. Det er husets store fordel, sier hun og legger til at hun gjerne viser fram huset for sine pasienter og deres pårørende.

–Flere blir helt stumme av begeistring. Vi har jo alle muligheter til å skape noe nytt sammen her, sier hun.

Varmere og bedre

Frisklivssentralens avdelingsleder, Gro Toldnes Granli, mener også at det er store fordeler med overflyttingen til Staup. Hennes sentral og tjenester var tidligere lokalisert i kjelleren ved den tidligere byskolen.

– Her kan vi gi enda bedre tjenester til innbyggerne ved å tenke mer samhandling på tvers av fagfelt. Huset handler heller ikke bare om sykdom, men også om friskhet og helse og forebygging, sier Toldnes Granli.

Gro Toldnes Granli mener at Frisklivssentralen kommer bedre til sin rett sammen med andre helserelaterte tilbud og tjenester.

Hun ser også store fordeler i å kunne tilby kostholdskurs med praktiske oppgaver på kjøkkenet i samme bygg, og har treningsmuligheter under samme tak. Det gir henne helt nye muligheter, mener hun.

– Helsehuset har også en varm inngang og bærer ikke preg av å være en institusjon, sier hun.

Den oppfatningen deler også de fem ansatte ved ergo- og fysioterapiavdelingen, som blant annet jobber med hverdagsrehabilitering. Da kan Randi Røstad og Astrid Loe Brenne også bruke avdelingskjøkkenet og treningsrom til opptreningstilbud.

Randi Røstad og Astrid Loe Brenne jobber med hverdagsrehabilitering.

- Vi jobber med mestring i hverdagen, og helsehuset gjør det mer tilgjengelig, sier Røstad.

Hjelpemiddelsentralen kom først

Fornøyd er også den kommunale hjelpemiddelsentralen, som kommunen nå har overtatt etter å ha vært underlagt anbud hos Fides i flere tiår. Terje Bye ble da med på lasset fra Fides til Staup, og fortsetter sitt virke med kontor, verksted og lager ved helsehuset.

Terje Bye ble med på lasset da kommunen tok over hjelpemiddelsentralen. Nå er tilbudet flyttet inn i helsehuset.

– Nå er det hit på Staup alle kan komme for å dekke sine behov for hjelpemidler i hjemmet. Jeg er veldig godt fornøyd med lokalene, og jeg syns det er godt å se at lokalene nå har masse folk i seg. Jeg har vært her nesten alene siden 2. januar, så det er artig å få mer liv i gangene, sier han.