Fotograf Peter Lukas dokumenterer forandringene som har skjedd på Verdalsøra de siste hundre år. Denne uka har han vært høyt og lavt, og rundt omkring på gatehjørner, for å ta bilder. Resultatet skal bli boka «Forandring Verdal : Fotografi før og nå.»

Bokprosjektet blir til i samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter, som har gitt Lukas tilgang på eldre bildemateriale. Boka lanseres på Stiklestad til høsten under et arrangement i serien «Gjenstandene forteller» .

På møttetaket

Innherred møter fotografen idet han kommer ut fra Verdal mølle. Han har vært på taket for å ta bilder av Øra med sitt Leica M9. I en tid der de fleste knipser bilder, er Lukas opptatt av hvordan de de gamle fotografene tok bilder.

–Jeg prøver å ta bildene på samme tid av døgnet og i samme lysforhold som originalene, og gjerne samme været. De gamle fotografene var flinke til å vente på de rette lysforholdene. Dagens fotografer kan lære mye av dem, mener Lukas.

Mikroforlag

Peter Lukas driver et mikroforlag som i en årrekke har arbeidet med fotobokserien «Forandring». Serien tar for seg ulike byer i Norge og andre steder i verden.

Forlaget har blant annet utgitt bøker som viser forandringer i Bergen, Risør, Grimstad, Arendal, Verändrung Flensburg (Tyskland) og Nelson – (New Zealand).

–Bøkene er rettet mot lokalbefolkningen i disse byene og må sies å være en suksess til nå, medgir Lukas.

Byutvikling

Ideen til bokserien er, gjennom å sammenstille bybilder før og nå, å skape interesse for fortiden og en bevissthet rundt hvordan vi utvikler våre byer i dag og i fremtiden.

–Vi ønsker å skape et bindeledd mellom fortid og nåtid, og å dokumentere endringene Verdal har gått igjennom over en 100-årsperiode. Samtidig skal boken være et verk av høy estetisk kvalitet. Å samle inn bilder fra gamledager, og re-fotografere de samme stedene på nytt i vår tid, skaper en unik og viktig visuell dokumentasjon av byens utvikling.

Svart-hvitt

Forut for fotograferingen i Verdal har fotografen gjort mye research. Med ei mappe med gamle bilder har Lukas syklet omkring og funnet de samme stedene for å ta bilder slik det er i dag.

–Alle de gamle bildene er tatt før fargefilmene ble brukt, og jeg velger derfor også å redigere alle nye bilder i monochrom.

Fotografen har ikke gjort seg opp noen tanker om det rent estetiske ved dagens bysentrum i Verdal.

–Jeg ønsker ikke å ta standpunkt, men dokumentere det som er, med utgangspunkt i gamle bilder. Jeg håper å skape glede med boken, og en interesse for fortiden og eventuelt et nyttig verktøy for de som bestemmer hvordan byen utvikles videre.

Peter Lukas er opprinnelig fra Østerrike, har bodd i Norge siden 80-tallet og er bosatt i Grimstad.