Det har i det siste versert en diskusjon angående nedleggelse av ungdomstiltaket MOT.

Kevin Holmdal Holmli, som har reagert sterkt mot de partiene som vil avvikle, blir av ordføreren (dersom han er riktig gjengitt), beskyldt for å være lite gjennomtenkt og for uverdig «aksjonsdemokrati», gjennom sin oppfordring til boikott.

Vi i Verdal SV håper Holmdal Holmli fortsetter sitt engasjement for ungdommen i Verdal, og applauderer hans rett til å prøve og påvirke der han har muligheten, nemlig ved det forestående kommunevalget. Han har, i likhet med andre personer, full anledning til å påvirke gjennom sitt engasjement og meninger.

Verdal SV risikerer å havne på den samme boikottlisten, når vi på mandagens kommunestyremøte stemmer for å avvikle MOT, men i stedet for å angripe Holmli sitt engasjement, prøver vi her å si noe om vår begrunnelse for hvorfor vi nå ønsker en avvikling.

Økonomi:

Verdal kommune sin økonomi er anstrengt, og det må spares penger de nærmeste årene. Verdal SV var med på «fredningen» av lokalskolene. Vi visste derfor allerede da at vi kunne komme opp i en situasjon hvor vi måtte ta stilling til kutt eller nedleggelser av tiltak som rammer grupper som står vårt hjerte nær. MOT er et slikt tiltak. Vi tror ungdommen i kommunen klarer seg godt uten dette tiltaket og skal komme nærmere inn på hvorfor under punkt 2. Vi ønsker å ta ansvar for vårt valg om å bevare bygdeskolene og bidra til en bærekraftig økonomi for kommunen.

Kommunens forebyggende arbeid er av høy kvalitet i fylket:

Verdal er en av kommunene i Nord-Trøndelag som har vært og som fortsatt er flinkest i det forebyggende arbeidet mot ungdom.

Der hvor andre kommuner som Levanger og Steinkjer nylig har ansatt ungdomskontakter, har dette vært på Verdal i mange år. Verdal er også den eneste kommunen som har miljøteam både ved ungdomsskole og videregående skoler. Dette har redusert frafallet kraftig på skolene. I tillegg er Verdal en av kommunene som har kommet lengst i arbeidet med å samordne det forebyggende arbeidet, mye takket være god utnyttelse av SLT-koordinatorrollen, hvor ungdomsarbeidet er satt i system.

Verdal SV ønsker ikke å kutte, redusere eller avvikle verken i SLT ressursen, miljøteam eller ungdomskontakten. Vi mener det forebyggende arbeidet i kommunen, og som drives av det offentlige, er av meget god kvalitet og samordnet. Derfor ønsker vi å avvikle MOT.

Los- og oppfølgingsfunksjon samt foreldrestøttende tiltak i Verdal kommune:

De neste tre årene har kommunen fått innvilget kroner 1 600 000 til Los- og oppfølgingsfunksjon, som en av to kommuner i Nord-Trøndelag. Tilskuddsordningens målgruppe er ungdom mellom 14 og 23 år som står utenfor–eller står i fare for å havne utenfor–skole og arbeid, og da er det ungdom med høyt fravær eller manglende skoletilknytting blant de prioriterte. Disse ungdommene vil nå få tilbud om hjelp fra en los eller oppfølger. Dette kan være hjelp til å komme seg på skolen, oppfølging på ettermiddagstid og i fritidsaktiviteter.

Verdal kommune har også fått tildelt 600 000 kroner til foreldrestøttende tiltak fordelt på de neste fire årene, med kroner 150 000 hvert år. Midlene skal driftes av helsestasjonene. Målgruppen for disse tiltakene er foreldre med særskilte utfordringer og med barn opp til 18 år gamle.

Med disse to tiltakene som begge kommer risikoutsatt ungdom til gode, samt den gode samordingen av de øvrige tiltakene nevnt i punkt 2, mener Verdal SV timingen for en avvikling av MOT er så god som den kan bli.

Jonny Bäckstöm og Anita Karlsen

Verdal SV