Hun har tidligere vært leder av Nord-Trøndelag Arbeiderparti, medlem på fylkestinget, stortingsrepresentant og ordfører i Verdal. Siden 2013 har hun vært assisterende fylkesmann i Nord-Trøndelag. Ja, den 64-åringe verdalingen har hatt litt av en karriere. Og Gerd Janne har ikke tenkt å legge inn årene med det første, for når januar kommer venter en ny oppgave i horisonten. Da blir hun assisterende fylkesmann for hele Trøndelag.

–Jeg gleder meg veldig! Nå får jeg være med på å forme en ny organisasjon med hovedsete i Steinkjer og medarbeidere i Trondheim. Vi får et utrolig kompetansemiljø, med til sammen 300 personer jeg har enorm respekt for, og som arbeider bredt, med alt fra oppvekst til klima. Det er noe jeg setter veldig stor pris på, sier Gerd Janne når Innherred treffer henne på kontoret på Steinkjer.

Reisen hennes gjennom et innholdsrikt yrkesliv startet dog som sykepleier. Gerd Janne fikk jobb hos Sykehuset Levanger, og der gikk hun gradene helt til hun endte opp som oversykepleier ved akutt medisinsk avdeling. Å gå gradene har hun sannelig gjort i politikken og, fra innmeldingen i AUF i 1966 og til nå. De helt store rollene lot riktignok vente på seg til hun var godt voksen, men så skjøt hun virkelig fart i 40-årene også, med ordførerrolle og det hele.

Jobber ikke døgnet rundt

Den nye oppgaven hennes som Trøndelags assisterende fylkesmann byr vel egentlig på mye godt de samme utfordringene som hennes nåværende arbeidsdag, men for et betydelig større område. I tillegg trekker hun fram Trondheim som storby og pressområde som et nytt element hun må forholde seg til.

–Derfor blir det nok en del lengre dager, og flere reisedager. Mer jobb, rett og slett. Så jeg må kanskje finne litt andre måter å jobbe på. En ny rytme. Jeg jobber ikke dag og natt. Men de 300 medarbeiderne mine gjør at jeg gleder meg til denne oppgaven, lovpriser Gerd Janne.

Noen radikale forskjeller med det nye fylket blir det nok ikke for vanlige innherredsbygg heller – eller resten av trønderne.

–Både Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag var to veldig gode embeter, med utgangspunkt i tilliten befolkningen har til oss. Så når to gode blir til én, må vel målet været at vi skal bli enda bedre?, spør hun retorisk.

Det er dog én kjernesak Gerd Janne kjemper særlig for, og som hun vil fortsette å vektlegge i sin kommende rolle: Barn og unges rettigheter og deres oppvekst.

–Vi bør bli enda bedre på å sørge for at barn får en trygg oppvekst her i Trøndelag, for det er det ikke alle som har. Blant annet barn som kommer hit som enslige asylsøkere, dem må vi holde et ekstra godt øye med, mener Gerd Janne.

Familiekjær

Selv tror Gerd Janne hun kan bidra med mye kunnskap om Nord-Trøndelag og nordtrønderne inn i den nye organisasjonen. Den kunnskapen har hun ervervet gjennom mange år, både som ordfører, fylkestingsmedlem, stortingsrepresentant og assisterende fylkesmann. Samtidig er hun opptatt struktur, og ønsker å hjelpe til med å få innstilt nettopp det hos Fylkesmannen Trøndelag.

–Jeg er også glad i folk. Det tror jeg er en fordel når du skal være en leder, legger hun til.

–Hvordan vil rangere de ulike jobbene du har hatt?

–Jeg har likt alle jobbene mine. Men det er klart de seks årene som ordfører (1999–2005) var helt spesielle. Du kommer så nært innpå folk og deres dagligliv. Det er kort veg fra ordfører til folk, og så får du vært med på så mye av det som skjer i kommunen, med orkesterplass til det meste, sier Gerd Janne.

Gerd Janne føler hun kjenner folket, men kjenner de henne? Om ikke, beskriver hun seg selv som snill og vennlig – det prøver hun å være, i hvert fall. Struktur, forutsigbarhet og resultat er andre nøkkelord i livet hennes. Hun bor på Verdal, midt i sentrum. Gerd Janne har to døtre og fem barnebarn, og er gift Eirik Ulseth – som også har noen «egne» barn og barnebarn. En stor familie, kan man si. Noe særlig til hobbyer har ikke Gerd Janne, som heller bruker fritiden på familien. Gjerne ved småbruket de har oppe i Ulvilla.

–Der treffes vi, og det er en trivelig plass å være. Der føler jeg meg hjemme, og at jeg kan slippe ned skuldrene, forteller Gerd Janne, før hun vender tilbake til sin travle arbeidsdag.