Da økonomiplanen for Verdal kommune ble vedtatt før jul var det en opprivende debatt omkring en rådmannens «skoleskisse»» som ville medføre ned-legging av Volden skole, Ness Oppvekstsenter og Leksdal skole. Garnes var ikke nevnt, og folk i Inndal pustet lettet ut. Nå er situasjonen snudd på holdet.

FAU-leder Ronni Garli var en av dem som fryktet at nettopp dette ville skje og komme i høringsforslaget om skolestruktur som ble lagt fram 1. mars.

Ronni Garli er FAU-leder for oppvekstsenter. - Det går nå som jeg har fryktet hele tiden, sier Garli om skolestrukturdebatten.

Trodde de var berget

– Folk har hvilt seg på det første forslaget der vi «berget», og flere har kanskje ikke brydd seg så mye. Men nå er det alvor og det ser ikke ut til at vi berger skolen vår lenger, sier Ronni Garli.

FAU skal ha et møte med det første, og det vil bli et større allmøte for alle inndalinger den 23. mars.

– Det er en sørgelig utvikling, enten det gjelder Volden, Leksdal eller Inndal. Bygdesamfunnene får seg en knekk når skolen forsvinner. Nei, dette er inne noe ønsket situasjon. Det har med hele bygdestrukturen å gjøre, sier Garli.

Han ser for seg at både idretts-lag og fellesarrangement som juletrefester vil bli veldig vanskelig å opprettholde som i dag. Barna vil få nye kompiser på ny skole, og aktiviteter vil flyttes på. I neste omgang kan dette også føre til at folk flytter, og det fra ei bygd som de siste årene har opplevd tilflytting på grunn av nettopp tilbudet med skole og barnehage. Filialen forsvant for noen år siden, og med det et treffpunkt mindre.

Til Vuku

– Bygd og by kan gå godt i hop i mange sammenhenger, men jeg tror ikke løsningen er å samle alle i en «dunge».

Elevene ved Garnes Oppvekstsenter er i samtlige alternativ i den nye skolestrukturen foreslått flyttet til Vuku. Riktignok foreligger «null-alternativet» som er opprettholdelse av dagens struktur. Dette vil uansett ikke bli vedtatt, dersom en skal legge de politiske signaler fra posisjonspartiene til grunn.

Lang skolevei fra Sul

Ronni Garnes er i tillegg til selve Inndals framtid bekymret for elevene som bor i Sul.

– De vil få en veldig lang skolevei. Jeg har inntrykk av at saksutrederne har brukt «Gule sider» når de har estimert tiden det tar å komme til skolen. Også for skolestarterne vil dette bli en lang dag med skulle ta buss til og fra skolen i Vuku.

Bygdelagets utfordring

Flere spørsmål dukker opp dersom skolen legges ned. Oppvekstsenteret er bygd og henger sammen med samfunnshusdelen som Inndal bygdelag har ansvaret for. De har avtale med kommunen. Hva som vil skje med skolebygningene er ikke besvart, men de kan bli revet. Det er med andre ord et ribbet grendesamfunn som vil stå tilbake i Inndal.

Ronni Garli er opptatt av at inndalingene må gjøre det beste ut av situasjonen. Men han frykter for bygdesamfunnet.

– Det har noe men samholdet i bygda som får en knekk dersom skolen forsvinner.