Innherred skrev i oktober om selskapet med hovedkontor i Narvik som kjøpte det tidligere rehabiliteringssenteret på Skogn for å etablere tjenester innen helse- og omsorg.

Da avkreftet samtidig adm.direktør i Koa AS Morten Sørgård, at det skulle bli asylmottak på Bjørnang.

Nå har de imidlertid fått godkjenning til å ta i mot 20 unge enslige asylsøkere i første omgang.

Omsorgssenter

-Vi er tydelig på at dette ikke er et asylmottak, men et omsorgssenter. Det vil være barn under 15 år som vil bo der. På et omsorgssenter så regner vi som regel en ansatt på hvert barn, mens man på et asylmottak regner en ansatt på 30 beboere, så det sier vel litt om forskjellen og behovet, sier Morten Sørgård.

Selskapet driver et lignende omsorgssenter på Steinkjer, og når de lyste ut seks ledige stillinger der i august i år så fikk de omtrent 150 søkere. Nå leter de i denne søknadsbunken etter kvalifiserte medarbeidere.

-Vi ønsker hele tiden å ha mest mulig lokal arbeidskraft. Vi er imidlertid fleksibel i og med at vi har lignende omsorgssenter andre steder i landet. Dermed kan vi flytte på folk for kortere eller lengre perioder etter hvor behovet er størst, sier sjefen i Koa.

30 årsverk

Han forteller videre at hvis utviklingen går som de håper så kan det være være omtrent 30 årsverk om to til tre år som har sitt arbeidssted på Bjørnang.

Barn på slike omsorgssenter blir erfaringsmessig boende i cirka ett år for de blir flyttet videre. Da blir de som regel plassert i fosterhjem rundt om i landet, forteller Sørgård.

Han kan ikke si i dag hvor lenge de vil ha dette tilbudet, men det vil naturlig nok avhenge av behovet. Han ser heller ikke noe problem med at de kan drive «vanlige» helse- og omsorgstjenester parallelt med tilbud for asylungdommen hvis de har ledig kapasitet.

I år har det kommet cirka 800 enslige mindreårige asylsøkere til Norge. Av disse har over 90 prosent vært gutter. I følge prognosene fra Barne- ungdoms- og familiedirektoratet så antar de at cirka 3.000 nye vil komme til landet neste år.

Magne Nydal fra Ronglan eier for øvrig 40 prosent av selskapet Koa Eiendom Bjørnang AS, som har kjøpt bygningsmassen på Bjørnang.