I fjor ble mastua på gården til Håkon Fiskvik gjort om til kafé og butikk. Like ved husveggen går pilegrimsleden og Fiskvik har i år hatt 179 overnattinger på herberget.

– Vi har hatt en fordobling siden året før, forteller Fiskvik.

Middag

Kafeen og butikken ble åpnet i juni i år.

– Vi åpnet kafé og butikk i mastua fordi vi hadde hatt en stor økning i pilegrimer som vil ha middag, frokost og matpakke før de gikk videre om morgenen, forteller Fiskvik.

20.000 kroner

Nå gir Stiftelsen UNI 20.000 kroner i støtte til istandsetting av mastua. Låna på Munkeby søndre ble reist i 1750. Dette gjør låna til den eldste i Munkeby-grenda. Mastua ble brukt til grovkjøkken, slakting, baking og vasking av klær. Da Munkeby søndre ble lagt ut på det åpne marked i 1915, var det Fiskviks bestefar Johan Bentsen, som kjøpte. Fikvik overtok eierskapet i 1987.

Fiskvik forteller at økonomisk støtte har stor betydning.

– Vi har et kostnadsoverslag på 400.000 og har også søkt støtte til Kulturminnefondet. Alt hjelper jo, sier Fiskvik.

Stuetak

UNI er en stiftelse som gir økonomisk støtte til tiltak som verner mennesker og fortidsminner. Stiftelsen har også bestemt at Berit Marie Spillum skal få 20.000 kroner i støtte til restaurering av stuetak på Halsan Østre. Taket er et originalt leirpusset tak fra 1801 og ifølge UNI har Berit Marie Spillum fått restaurert taket etter gode bygningsvernprinsipper.