Først av alt: Butikkåpningen på Stekket skjedde med stil. Klokken ti fikk et par hundre fremmøtte høre taler av både administrerende direktør Unni Storstad i Coop Inn-Trøndelag og ordfører Bjørn Iversen, før regionleder Stig Arild Myhre fikk ordet på vegne av medlemseiere og foresto den høytidelige snorklippingen.

Nytt møtested

I gamle dager fungerte nærbutikken som møtested, der den hyggelige praten med sambygdingene skjedde, man fikk høre siste nytt og løste både hverdagsproblemer og de store verdensproblemene. Slik kan det fort også bli på den nye Extra-butikken - til tross for at butikken er på 1.350 kvadratmeter og rommer 5.500 ulike vareslag.

Det er romslig mellom hyllene, og det gir utvilsomt også rom for den gode samtalen.

Feiret førerkortet

På åpningsdagen pratet folk villig seg i mellom mens de plukket varer, og de lokalavisa tok kontakt med snakket også om både det ene og det andre.

– Hun er så fornøyd i dag, sier Jarle Benum om Borgny Rindsem ved siden av. For Borgny har nemlig fått igjen førerkortet sitt på den store butikkåpningsdagen.

– Da det var så varmt i sommer, så besvimte jeg på legekontoret. Da tok de umiddelbart fra meg førerkortet. Men nå har jeg fått det tilbake, smiler den godt voksne damen.

Spøkefull 89-åring

– Begynner du ikke å nærme deg 90, undrer Benum?

– 90? Nei, 70, sier hun bestemt og gjør herremannen så smått i tvil. Før hun avslører den lille bløffen og forteller at hun fylte 89 år den 1. november i år.

Gammel NKL-formann

Jarle Benum er for øvrig ikke noen hvem-som-helst på Coop Extra-åpningen.

For 55 år siden ble han formann i Verdal Samvirkelag, og han ble senere formann i NKL, det som i dag er Coop Norge. Der ble han etter åtte år som styreleder og 32 år som medlem i styret avløst av en annen verdaling, Arnfinn Hofstad, i juni 1994.

Med brukket bein

Slett ikke bare godt voksne mennesker ville ha med seg åpningen av Extra-butikken. Marte Lerfald og Martine Green vandret også rundt mellom hyllene. Martine fylte handlekurven, og det blir ikke siste gang.

– Jeg kommer nok til å handle mer her. Det er en fin og stor butikk, og det ser billig ut, sier hun.

Marte humper for tiden rundt på krykker. Fotballjenta avsluttet sesongen på uheldig vis.

– Det var den aller siste juniorkampen, en kamp jeg egentlig ikke hadde trengt å være med på, men jeg hadde så lyst. Det endte med beinbrudd, forteller hun.

Innkjøp til 18-årsdag

Litt lenger bort i butikken har Monica Elisabeth Nilsen fylt handlevognen med litervis av Pepsi Max og flere par strømper, mens hun selv fyller en pose med smågodt.

– Gutten blir 18 år i desember, men dagen skal feires i helgen. Det er topp at det er åpning med gode tilbud nå, det passer perfekt, sier mammaen.

– Du har handlet mange par sokker?

– Det er viktig å holde seg god og varm på «fotan» vet du, sier Monica, som antakelig blir fast kunde på butikken.

– Jeg bor på Reinsholm, så det er radig, fastslår hun.

Der bor også Trond Myhre, som står og prater med Steinar Sperstad fra Ørmelen.

– Jeg jobbet på Aker i en årrekke, så jeg er skikkelig melabygg ja, forteller Sperstad.

Noen langveisfarende

Bare folk fra nærområdet var det heller ikke på åpningsdagen. Kjersti Fredin bor på Inderøya, men måtte likevel stikke innom nybutikken i Verdal. Riktignok for å ta med seg moren Turid ned fra Vinne.

Eivind Ulvin bor på Nessflata, og må uansett kjøre på butikken. Dermed kan den nye Extra-butikken fort bli fast sted for handel.

– Idag kjører jeg kona hit da. Jeg står bare for transporten. Men jeg jobber ikke så langt unna, og det kan vel hende at jeg stikker innom her og handler når det er min oppgave, sier han.

Håper å ta markedsandeler

Marita Øyen og Hildegunn Flyum sier de kun er innom for å kikke. Hildegunn jobber på Mega, og Marita har også jobbet der tidligere. De er spent på hva Extra-etableringen får å si for omsetningen i Nordgata.

– Det kan vel hende at noen kunder drar hit istedet for dit, men vi får satse på at den nye butikken først og fremst utkonkurrerer Meny, Rema og Rimi, sier de to unge kvinnene.

Artig å klippe snor

Snorklipper Stig Arild Myhre håper det samme. Han er samtidig spent på hva som skjer hvis konkurransetilsynet godkjenner Coops oppkjøp av ICA. I begynnelsen av oktober inngikk de to selskapene en avtale om at Coop Norge får kjøpe aksjene i ICA Norge. Rimi hører inn under sistnevnte.

– Det blir vel sikkert sett litt på lokal konkurransesituasjon også, sier Myhre.

I dag er det likevel den ærefulle oppgaven med å klippe snor som er det viktigste.

– Det var kjempestas å bli spurt om det, og jeg takket ja med en gang. Jeg har aldri klippet noen snor før, og det spørs vel om det blir noen flere oppdrag, smiler Stig Arild Myhre.

Vil fortsatt bruke Prix

Nysgjerrigheten er stor når det åpner ny butikk, og både Ola Sagvold og Astrid Vikaskag, som begge er melabygg, forteller at de nok først og fremst vil fortsette å bruke Prix-butikken der borte.

– Det er det som er nærbutikken vår, forteller de.

Ola, som sammen med kona Gunn er aktive pensjonister, er også prisbevisst når han handler.

– Som pensjonist har man tid til å oppsøke de gode tilbudene, så det vil fortsatt avgjøre hvor jeg handler mest, sier han.

– Ny bydel

Coop Extra på Stekket er dermed offisielt åpnet, og gode samtaler og flere gode nyheter blir garantert å høre mellom butikkhyllene i tiden fremover.

– Extra-etableringen markerer egentlig at vi har fått en ny bydel, mente adm.dir. Unni Storstad i åpningstalen sin. Like ved er også YX-stasjonen i ferd med å fullføre sin ombygging og renovering.

Naturlig forventning

Ordføreren i Verdal var også på plass med blomsterhilsning.

– Vi har tunge senter både i sør og nord, men tallene fra detaljvareomsetningen i Verdal er bedre enn de fleste tror, fremhevet han i sin korte tale.

Ordføreren trakk også frem Coops tradisjonsrike historie og sterke posisjon i Verdal.

– Det gjør at man forventer tilstedeværelse og satsing, og den nye butikken er et godt svar på det, mente ordfører Bjørn Iversen.