Marit Voll i Senterpartiet sier at det er den totale kostnaden de er bekymret for i skolestruktursaken. Diskusjonen om momskompensasjon burde vises i regnskapet, slik Gjermund Gomo krevde svar på før helgen, mener hun blir en del av helhetsbildet idet politikerne skal behandle de foreslåtte nedleggelsene av opptil fire grendeskoler og endringene i skoleverket i Verdal.

Les også: Regnet ikke inn momskompensasjon i tallgrunnlaget

- Vi har ikke reflektert mye over momskompensasjonen i seg selv, men ser på de samlede kostnadene som blir estimert. Ut fra den saken så blir det kjempedyrt å gjøre investeringer i skolebygg uansett hvordan de gjør det, sier Voll.

Vil ha mer tid

- Hva tenker du om at momskompensasjonen ikke er regnet inn i tallgrunnlaget for investeringer, slik kommunen bekreftet selv før helgen?

- At det blir påvist like før saken skal behandles er ikke heldig. Vi fremmet utsettelsesforslag i formannskapet og ønsker oss mer tid til å finne realismen i saken og få bedre kunnskap om konsekvensene av vedtaket, sier hun.

Hun ønsker seg mer kunnskap rundt både kostnader og totale kostnader for forslagene som foreligger. Hun savner også bedre grunnlag for hva skolenedleggelser vil bety for lokalsamfunnene.

Les også: Her er rådmann Jostein Grimstads forklaring på at momskompensasjon ikke er medregnet i skoleutredeningen.

- Vi trenger mer kunnskap rundt konsekvenser i samfunnsperspektivet rundt å legge ned skoler. Vi støtter derfor en utsettelse av saken, sier Voll og viser til at det er signalisert fra Miljøpartiet de Grønne at de vil foreslå en utsettelse for å utrede saken bedre.

- Har tid til utsettelse

Voll ønsker selv en utsettelse av skolestruktursaken fram til høsten. Nettopp for å utrede tall og fakta hun føler savner.

- Hva vil konsekvensen av å utsette saken bli?

- Det er ingen grunn til å ikke utsette saken til høsten. Vi har tid til det, sier hun og viser til at nedleggelsene er tenkt påbegynt fra høsten 2018.

- Denne saken er veldig godt utredet. Det er ingen grunn til å ikke ta stilling til skolestrukturen i møtet mandag, sier ordfører Bjørn Iversen søndag.

Han registrerer at andre stiller spørsmål til deler av tallgrunnlaget og utredningene, og sier at han har respekt for alle krefter som er i sving for å berge grendeskolene.

- Jeg har stor respekt for kreftene som vil berge skolestrukturen. Det har jeg selv også vært med på i mange år, men nå har det ikke kommet noe informasjon som tilsier at de store hovedtrekkene og økonomiske konsekvensene ikke er godt nok utredet, sier han.

Viser til rådmannen

Iversen henviser til rådmannen når det gjelder utdyping av momskompensasjonen, og sier at rådmannen vil kommentere svaret de har gitt Gjermund Gomo.

Selv er han fokusert på mandagens kommunestyremøte, og sier at det ikke er lett å vedta skolenedleggelser. Men det er nødvendig.

- Vi kommer ikke unna uten smertefulle grep. Det var et godt folkemøte før helgen og godt engasjement, som vi regner med. Men som Gomo selv sier, så skjønner alle at vi må få ned driftskostnadene. Jeg minner om at dette ikke skyldes dårlig økonomistyring, men inntektssvikt på elevtallet. Vi har ligget over landssnittet på fødselstall lenge, men nå går snittet ned. Da bruker vi for mye midler på areal og mindre på innhold, og vi må få en bedre ressursutnyttelse. Rektorene sier også selv at de ikke kan kutte mer, sier han.

- Oppnår ingenting

- Senterpartiets Marit Voll sier de vil støtte utsettelsesforslag i kommunestyret. Hva tenker du om det?

- Jeg klarer ikke å se hva man oppnår med å utsette saken. Vi har gjort det før, til jul. Vi vinner ikke noe på å diskutere saken i flere måneder til. Det er en smertefull sak, men vi må bare komme igjennom. Jeg vil gå inn for å sluttbehandle saken i morgen.

- Hva vil en utsettelse bety?

- Når det er økende gap mellom fallende inntekter og stigende driftsnivå, så blir det som en snøplog. Gapet blir bare større ved å vente. Det ser vi også i økonomirapporten, som behandles i saken før skolestruktursaken i morgen, sier han og legger til at han går inn for å bevare Garnes skole.