Leder ved Møllegata Voksenopplæring Torbjørn Nordvoll beklager, men forholder seg til beslutningen om å legge ned Stekke Kafé. Han er en av dem som kjente til nedleggingsplanene før de ble kjent i Innherred sist lørdag. Det var en sak som vakte oppsikt, og som flere trodde var en aprilspøk. Det var det altså ikke.

Suksess for integrering

Voksenopplæringen har drevet Stekke Kafé siden 2010.

- Jeg ble da «administrerende direktør», sier Torbjørn Nordvoll med litt glimt øye. Nå må han imidlertid se med skuffelse at skolen mister denne arenaen for elever fra skolen.

- For Innvandrerundervisningen har kaféen vært en suksess. Det har vært en unik integreringsmaskin, både for å få relevant praksis og for noen som arbeidsplass etter at de er ferdig ved skolen. Det er flere som her fått jobb her i helgene.

Administrativt valg

- Har skolen hatt noe med nedleggingsvedtaket å gjøre?

- Nei, dette er en beslutning som er tatt langt over meg, og det må jeg forholde meg til. Vi har påpekt konsekvensene om at nedleggelsen medfører tap med tanke på språktrening – og arbeidsplasser i integreringen. Det er veldig mange som gjennom årene har fått relevant praksis ved kaféen, sier leder Torbjørn Nordvoll.

Torbjørn Nordvoll.

Stekke Kafé har aldri vært politisk vedtatt opprettet, men den ble en introduksjonsbedrift i november 2007. Allerede hadde kaféen vært brukt i kommunens introduksjonsprogram i et samarbeid med de daværende driverne som var Verdal diabetesforeningen. De hadde drevet med Kari Stene som daglig leder siden oppstarten våren 2002. Dette var et halvår etter at omsorgsboligene på Stekke fikk sine første beboere.

Avhengig av støtte

Økonomisk har det gått litt opp og ned siden innvandrerundervisningen tok over kafedriften fra Verdal videregående skole i 2010. Verdal kommune har vært nødt til å gå inn med økonomiske bidrag. Da kommunen ble med på eiersida ble det gitt signal om at driften måtte gjennomføres innenfor en økonomisk ramme på mellom 100.000 og 200.000 kroner. Ifølge et notat til dagens formannskap har det vært en netto årlig utgift på mellom 400.000 og 700.000 kroner.  Denne utviklingen har ført til at kaféen ved hver budsjettbehandling har vært et diskusjonstema i administrasjonen.

Sterke reaksjoner

Det er altså en administrativ beslutning at kafeen skal legges ned 1. august i år. Reaksjonene har vært mange og i Innherred og på sosiale medier er det blitt rettet krass kritikk mot planene. Flere har uttrykt at de trodde oppslaget i Innherred 1. april var en aprilspøk.

Ordfører Bjørn Iversen har fått med seg de sterke reaksjonene. Han er tydelig på at endringene i dagens kafelokaler må bli til det bedre.

- Det som kommer må være minst like bra eller bedre enn det som er der i dag. Dette er en forutsetning, hvis ikke vil vi gripe inn politisk.

Iversen forutsetter at det nye tilbudet når både de som har tilbud på Stekke i dag, og de svært mange som går under brukergruppen «lærings- og mestringstilbud». Dette er en sammensatt gruppe mennesker og som i dag har virksomheten spredt på flere steder, blant annet Arken.

- Til sammen snakker vi her om flere hundre, sier Iversen.

Håndtere hverdagen

Lærings- og mestringstilbud handler om å håndtere hverdagen, også ved sykdom, skade og nedsatt funksjonsevne. Gruppen det er snakk om favner alt fra psykiske lidelser, rus og ulike funksjonshemninger. Det vektlegges å mestre utfordringer i hverdagen, knyttet til for eksempel jobb, familie og venner.

Notatet til formannskapet er skrevet av rådmann Jostein Grimstad og kommunalsjef Trond Selseth. Her går det fram at lokalene på Stekke vurderes å være mer hensiktsmessig å benytte til samlokalisering av kommunens dagtilbud enn dagens kafédrift.

- Det vil samlet sett gi et bedre aktivitetstilbud for flere innbyggere enn kun for de som på Stekke, og tilbudene vil være tilgjengelig for flere gjennom hele uka. Stekke skal med andre ord også i framtida fungere som sosial møteplass, med den forskjell fra i dag at aktivitetstilbudet blir bredere og omfatter en større del av befolkingen.

Ny kafé

Når det gjelder rollen som utviklingsarena i arbeidslivet for flyktninger, jobbes det for å etablere enkel kafédrift på dagtid i lokalene til det nye Ungdommens Hus. Et slikt tilbud vil drives av Voksenopplæringen som holder til i samme bygget.