Til tross for et stadig økende overnattingsbehov grunnet turisme på Ytterøy, er planene om overnattingsmuligheter på det gamle herredshuset ved status quo. Ytterøy Eiendom og spisestedet 7610 Rampa vil ta over det gamle herredshuset fra Levanger kommune, og gjøre det om til et pensjonat med omkring 20 overnattingsplasser. Kommunen vil derimot ikke selge tomta før de ser konkrete planer for hva ytterøyningene har tenkt å gjøre der. Men Dagrun Myhr, daglig leder ved spisestedet 7610 Rampa, mener de klarer den praktiske driften fint på egen hånd.

Så tidlig som i februar gikk Myhr og John Audun Haukø, leder for øyboernes samvirkeforetak, Ytterøy Eiendom, ut i lokalavisa og bedyret sine ønsker – eller behov, om man vil. Håvard Heistad, enhetsleder for bygg og eiendom i Levanger kommune, sa at kommunen ville møte Ytterøy-befolkningen og lytte til deres ønsker.

Og møte ble det. I midten av mars startet dialogen mellom Ytterøyutvalget – det uformelle kommunestyret på øya – og Levanger kommune, og Haukø var positiv etter møtet.

– Vi har absolutt ikke møtt noen stengte dører hos kommunen, uttalte han blant annet.

Men var dørene vidåpne, eller bare satt opp på gløtt? For nå, nesten et halvt år etter saken først ble belyst, har man egentlig ikke kommet noe lenger. Det mener i det minste Dagrun Myhr, som begynner å bli utålmodig.

Skole og brannstasjon først

Kommunen har riktignok forberedt ytterøyningene på lang ventetid. Unni Storstad, kommunalsjef for samfunnsutvikling i Levanger kommune, fortalte til avisa i mars at kommunen prioriterer å få ferdig skoleutbyggingen først. Deretter er utredning av brannstasjon og dens plassering neste punkt de skal krysse av lista. Og Storstad sa de ikke skulle begynne å legge planer for neste prosjekt før skolen var nesten ferdig, noe som betydde at de ikke ville starte med rapporten før til høsten, og at kommunen ikke ville ta stilling til forslag eller mulig salg av herredshuset på flere måneder. Så Levanger kommune har sitt på det tørre, slik sett.

Men flere måneder er gått, og høsten nærmer seg med stormskritt. Og selv om ytterøyningene ble forberedt på å være tålmodige, er i hvert fall Dagrun Myhr skuffet over å ikke ha hørt nesten noe fra kommunens side de siste månedene. Ifølge Myhr har den eneste kontakten vært en anbefaling av Levanger kommune til et nytt møte med dem. Der skulle hun etter sigende legge frem en plan for den økonomiske driften av herredshuset.

– Det var helt nytt for meg, det at de behøver å vite hvordan jeg har tenkt å drive stedet. Det trodde jeg ærlig talt de ikke hadde noe med, at det var et privat anliggende.

– Men kommunen har jo gjort noe, siden de foreslo møtet?

– Jo, da. Men jeg synes i hvert fall kommunen ikke har noe med hvordan jeg skal drive stedet, de trenger bare å vite at jeg skal drive med overnatting. Når de holder på slik virker det som de ikke tror vi vet hva vi driver med, mener Myhr.

– Takket dere nei til forslaget?

– Vi har ikke takket nei, men vi har ikke kommet videre, heller. Og jeg legger ikke ned fem øre før jeg vet om noe er verdt å satse på. Jeg driver privat, jeg, vet du. Vi har ikke noen prosjekteringsmidler stående på et fond vi bare kan plukke fra. Vi må tjene pengene først, vi. Det eneste jeg kan gi kommunen er ideene mine akkurat nå, sier Rampa-driveren.

Må trygle privatpersoner

Behovet for et pensjonat – i det minste overnattingsplasser – har også vist seg tydelig gjennom sommeren. For to uker siden var det Grill på ville veier med Hans-Erik Dyvik Husby, alias «Hank von Helvete», på Rampa, hvilket trakk hele 220 besøkende. Andelen av dem som fikk et sted å sove, og ikke måtte ta siste ferje hjem til Levanger, er svært liten.

– Vi har et desperat behov for overnattingsplasser her på øya. Nå når vi hadde Grill på ville veier med Hank måtte vi be privatpersoner om hjelp. «Vær så snill», liksom. Og så får vi kanskje låne ei hytte eller ei campingvogn da, om vi er heldige, forteller Myhr. Og det akutte behovet gjør ikke ventetiden på framgang i herredshus-saken noe enklere.

– Jeg er utålmodig, det må jeg si. Men jeg har ikke tid til å være sur og grinete. Jeg er fremdeles optimistisk, men jeg tror nok vi blir nødt til å sparke kommunen litt i baken for å få til dette, sier Myhr.

Rampa-driveren utelukker heller ikke å gå den politiske veien for å få viljen sin. For Myhr tror de folkevalgte politikerne kommer til å støtte henne og Ytterøy Eiendom i saken.

– Jeg tror de ser nytten av å bruke herredshuset til overnatting fremfor å ha brannstasjon og parkeringsplasser der, og at de skjønner behovet vårt. Vi vil ikke ha noe «plastic fantastic» nybygg der. Du vet herredshuset betyr mye for oss ytterøyninger, og vi vil gjerne bevare det,poengterer Myhr.

– Og om det blir overnatting der kan vi jo tilby å ligge på «tannlegekontoret», «lensmannskontoret» og slikt. Hvor stilig er ikke det?, spør hun.

Myhr og øyboerne forbereder seg i skrivende stund på nok en relativt stor tilstelning ved Rampa i helga, da de skal arrangere Havets delikatesser og levende musikk fredag kveld.

– Og vi har fremdeles ingen plass å gjøre av folk, sier Myhr tirsdag, med en oppgitt tone.

Vil se konkrete planer

Unni Storstad bekrefter onsdag at de ikke har hatt noen videre dialog med Ytterøyutvalget siden mars. Ny barnehage og barneskole er fortsatt førsteprioritet, brannstasjon andre. Skolen skal etter planen stå ferdig ved nyttår, barnehagen litt før.

– Betyr det at dere ikke går noe videre med herredshuset i år?

– Ja, det gjør egentlig det. Men vi er uansett interessert i å høre mer fra ytterøyningene når de får konkretisert planene sine, forteller Storstad.

Hun bekrefter samtidig at det er helt riktig at kommunen ønsker å vite mer om Ytterøy Eiendoms planer for tomta før de (kanskje) selger den.

– De bør nok konkretisere planene litt, ja. Vi fikk se noen skisser på møtet i mars, og vi var tydelig på at vi ville se mer konkrete planer for hva de vil gjøre der. Vi må være sikker på at det de planlegger er realistisk, sier Storstad.

– For det har jo en konsekvens for oss også om vi ikke kan benytte tomta vi eier til brannstasjon. Da må vi ut og lete etter ny lokalisering, legger hun til.

Derfor vil kommunen ha en betryggelse før de eventuelt selger tomta til Ytterøy Eiendom. En forsikring om at et eventuelt salg av eiendommen vil bidra til utvikling av næringsvirksomhet, og da er de økonomiske planene sentrale. For hvis kommunen selger direkte til Ytterøy Eiendom, vil det være noe annet enn om de hadde lagt ut tomta på et åpent marked hvor alle kan komme med bud.

Positivt med behov

– Når vi selger tomter og eiendom på det åpne markedet til alle bryr vi oss sjelden om hva den skal brukes til. Om vi skal selge ei tomt direkte, vil vi ha en god begrunnelse for det. Og det er derfor vi er interessert i å høre planene deres, oppklarer Storstad.

– Men det er jo et behov for overnattingsplasser på øya. Hvordan ser dere i kommunen på det problemet?

– At det er overnattingsbehov er jo hyggelig, for det betyr at det er aktivitet på Ytterøy. Det er kjempefint om noen har planer for å skape overnattingssteder der ute, men det er ikke noe kommunen lager. Vi er positive til at rampa har planer og ser muligheter i markedsområdet, men det er som eier av naboeiendommen vi eventuelt engasjerer oss, svarer Storstad.

Selv om ytterøyningene sannsynligvis må smøre seg med noen måneder tålmodighet før det blir tatt store steg i saken, er det fortsatt mulig å ta noen mindre. Da må de i så fall gjøre som Storstad oppfordrer: Få på plass noen planer for driften.

– Det er ikke umulig å se på saken om vi får mer konkrete forslag for hva de har tenkt der. Så må det i så fall opp til politisk behandling, avslutter Storstad.

P.S.: Vi kom til skade for å kalle Jon Audun Haukø for styreleder i Ytterøyutvalget. Det er feil, da det er Kjell Vandsvik som innehar den posisjonen.