Vesteråsen hjemmebakt flatbrød står det på posen. Inni ligger ti leiver. De er litt tykkere enn vanlig flatbrød, mer rustikke, og litt mindre. Smaken er annerledes den med. Oppskrifta er visstnok ganske unik, og hemmelig, men både karve og havsalt er blant ingrediensene. Innpakningspapiret er printet ut med skriveren i huset, og flatbrødet bakt i kjelleren. Ja, skikkelig hjemmelaget, alt i hop. Og Vesterås-leiva, som den kalles, har allerede begynt å selge som varmt flatbrød.

–Jeg har fått en del bestillinger, ja, og jeg har vel laget 700 leiver de siste 14 dagene, forteller bakeren selv, Torunn Hegstad (42). Med et lite lass flatbrød stående på kjøkkenbenken hjemme på Vesteråsen gård i Leksdal tar hun imot lokalavisa, og byr på en smak.

Torunn ble introdusert for flatbrødbakst av svigermor, Torild Langåsve, for en del år tilbake. Men hun er relativt ny når det kommer til masseproduksjon og salg. Det begynte hun med så sent som i mars, da hun fikk en bestilling på hele 800 leiver til Drømmeaften i Trønderhallen. De skulle Line Hofstad og Smak Kreativ Catering ha. Men hvordan det gikk seg til, skyldes mye godt tilfeldige omstendigheter.

–Før bakte jeg litt vanlig flatbrød, og etter at jeg begynte å jobbe på Veslefrikk bofellesskap var det ei dame der som lurte på om jeg kunne bake noen for henne til jul. Og så kom det plutselig ei annen, som sikkert hadde hørt at jeg bakte, og spurte om jeg kunne bake noen for Line. Så det sa jeg ja til, forklarer Hegstad.

Utfordrende start

Hofstad ville også ha en spesiell type flatbrød, hvilket førte til en prøve-og-smake-prosess som til slutt resulterte i den helt spesielle Vesterås-leiva.

–Men oppskrifta er mi, understreker Hegstad og ler.

Og det ble langt fra noe rolig inntog på markedet for den eksklusive leiva og Hegstad. Åtte hundre leiver er mye flatbrød, i hvert fall når du bare er vant med å lage et par til familie og venner – og dét med trekjevle!

–Da jeg fikk vite hvor mange jeg skulle bake, lurte jeg på om jeg hadde tatt på meg litt for mye. 800 leiver er en ganske stor oppgave, sier Hegstad.

–Jeg hadde jo hørt om Drømmeaften fra før av, og visste at det kom mye folk. Jeg ble litt sånn: «Wow, skal jeg bake til det?», erkjenner hun.

I forbifarten kan det nevnes at Arnstein Langåssve, teknisk arrangør av Drømmeaften, er bror til Torunns samboer, Torgeir. Så da hadde hun naturligvis litt kjennskap til oppgaven som lå foran henne, men det var like fullt en stor en. Hjelp måtte til – av både maskiner og mennesker.

Måtte investere

–Jeg fikk meg ei ny kjevlemaskin for å klare denne bestillingen. I tillegg hjalp mamma (Inger Hegstad) meg, forteller Torunn takknemlig.

Den nye kjevlemaskina kostet intet mindre enn 10 000 kroner, og med den kan Torunn lage fire leiver samtidig og 100 på halvannen time. Nymaskina står nå i baksterom hennes i kjelleren på gården. Der står hun også, titt og ofte, for bestillingene skulle på ingen måte ta slutt etter drømmeaftenen.

Tilbakemeldingene var utelukkende positive, så Torunn fortsatte å bake for Line Hofstad, og en dag – etter ei bestilling – var det plutselig 100 leiver til overs. De ble lagt ut på Facebook og solgt privat. Og nå har Torunn som nevnt måttet bake 700 stykker på to uker!

Liten drøm i oppfyllelse

– Jeg hadde en liten drøm om å starte noe for meg selv, men at det skulle skje så brått – med så mye på en gang – hadde jeg ikke trodd, innrømmer Hegstad.

I et par ukers tid har hun solgt til venner og bekjente, og noen utenfor hennes kretser. Likevel vil hun ikke ta helt av med den nye lille virksomheten hennes.

–Først må jeg se an markedet og om kundene kommer tilbake før jeg begynner å satse seriøst. Foreløpig vil jeg fortsette som nå: Jeg baker på folks bestilling, sier Hegstad, som «på siden» av bakingen er bonde, Tine-ambassadør, mor, og hjelpepleier.