Ifølge politimesteren i Nord-Trøndelag handler det om å opptretroverdig.

– Det er ikke bare å si at «det plutselig har kommet en snillonkel. Nå hopper vi dit», kommenterer han.

Ny eier av Sjøgata 33 har tilbudt Levanger lensmannskontorforlenget leiekontrakt, tilnærmet gratis. Politiet står imidlertid på sitt, ogiverksetter fra midtsommer en samlokalisering av lensmannskontorene i Levangerog Verdal, med adresse Framgården i Verdal. Ordfører Robert Svarva liker dårligat Levanger snart blir stående uten eget lensmannskontor, og har skrevet brevtil justisministeren hvor han redegjør for situasjonen.

Nå må det tas til fornuft Olav Strid og hans kolleger ved lensmannskontoret forstår ikke hvorfor de skal tvinges til å flyttes midlertidig til Verdal. Det er det heller ikke mange andre som forstår. Mindre bygg, mer nærvær

Politimester Trond Prytz synes ikke det kaster noe nytt lys oversaken, og han bemerker at det er først den siste tiden at noen har hatt noepositivt å si om dagens lensmannskontorer i Levanger.

– Hva legger du i det?

– Da vi for en tid tilbake vurderte å forlenge leieforhold, ogsto overfor valget om å gå ut i en ny anbudsrunde, var det en veldig interessefor å lete etter nye løsninger, og da var fortsatt tilstedeværelse heltuaktuelt, både ut fra pris og hensiktsmessighet.

– Har du forståelse for at innbyggerne i Levanger er redd for åmiste lensmannskontoret?

– Jeg tror det handler mye om kunnskap om faktiskearbeidsforhold. Her snakker vi om to kontorer som har jobbet nært sammen, ogjeg tror de fleste på Verdal skjønner, eller kjenner til, problemene påLevanger – og motsatt. Så, nei, jeg kan ikke skjønne det. Ikke når vi vet vihar store byer i Norge som går sammen i en enhet, og at man da ikke skal kunneha tillit til at politiet kan opprettholde en nærpolitifunksjon slik folkønsker. Særlig i en periode hvor vi sier at politiet i framtida skal væremindre bygg og mer nærvær. Kanskje er det mange som dyrker bildet av den alltidnærværende lensmannen som kanskje ikke hadde så mye ressurser, men som var derbestandig.

Ber justisministeren om hjelp Politiet vil ikke benytte seg av gratis lokaler i Levanger. Ulogisk, mener ordføreren, og sender brev til justisministeren. Ikke endelig værested

Prytz har vært i møter med ordførere både i Levanger og Verdal,og hevder han har møtt forståelse. Leiekontrakten i Framgården i Verdal løperogså ut ved nyttår, men politimesteren i fylket sier politiet har opsjon påforlengelse. Noe som i praksis betyr en videreføring av eksisterende kontrakt,uten å trenge å gå veien om offentlige anbud.

Samtidig presiserer han at bofellesskap i Verdal heller ikke ernoen endelig beslutning.

– Vi kommer til å prøve ut en modell som vi tar med osserfaringer fra inn i framtidas spørsmål om lensmannskontor. I en kort periodekan det være tjenelig, men ikke noe endelig værested for politiet i området. Viønsker å være venner med alle som leier ut, men de må være litt tålmodige. Laoss få lov å samle oss litt, så skal vi komme tilbake med klare meldinger påhvor vi ønsker å være, sier han.

Politireformen vil gi ny organisering. Trond Prytz tror politieti heldigste fall vil være på plass i løpet av to til tre år. Hvor det blir, eraltså uklart.

–Vi skal lage kjempegodt politi fra nye lokaler. Jeg trorflertallet av ansatte ser fram til å bygge et nytt fellesskap. Vi er også idialog med Levanger om en åpningsmulighet på Rådhuset – et treffpunkt. Noe somogså for kommunen vil være den viktigste brikken, en nærværende lensmann.

Vil ikke bo «gratis» Ny eier tilbyr «veldig rimelig leie», men lensmannen sier nei. – Nye perspektiv

Trond Prytz tror framtidas politileder i Nord-Trøndelag ståroverfor et mangfold av utfordringer som innebærer både nærpoliti ogflerspektret politioppdrag.

– Vi prøver å få til en god miks som tar opp i seg behovet foret nært synlig politi som har tid til å stoppe opp og prate, og høre påinnbyggerne, være med på møter og bo i nabolaget. Samtidig som vi kan utviklestørre enheter. Det har ført til at vi tenker å tone ned bygg.

Politimesteren har selv vært med på omstruktureringer.

–Jeg flyttet fra Namsos til Steinkjer, og syntes verden så tung ut da jeg kom.Men, du verden hvor viktig det er med nye perspektiv. Jeg har sjelden værtgjennom endringer hvor jeg ikke har følt at ting blir bra.