- Hovedmålet er å gjøre Stiklestad til et regionalt pilegrimssenter. Skal vi få til det må pilegrimsleden bli presentabel, merkes bedre, ha gode overnattingsmuligheter underveis og tilby spisesteder med god og spennende mat. Og så må «Den ytre leden» mellom Frosta og Stiklestad på plass, sier sokneprest i Levanger, Kjartan Bergslid.

Prosjektstillingen er en treårig halvstilling, og prosjektet er et samarbeid mellom Den Norske Kirke, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Stiklestad nasjonale kultursenter og omkringliggende kommuner.

Søker permisjon

I første omgang har Bergslid søkt permisjon fra jobben som sogneprest i et år. De resterende 50 prosentene skal han fylle opp ved å være frilans prest, og ta på seg forefallende arbeid, vikariater og andre kirkelige handlinger der det er behov.

- Jeg gleder meg til å gjøre noe annet i ett år, og jeg gleder meg veldig til å ta fatt på nettopp dette. Nå når St. Olavsleden har fått status som europeisk kulturminnevei kan dette bli noe stort i Nord-Trøndelag. Santiago de Compostela i Spania har blitt kjempestort etter å ha blitt kulturminnevei, og i 2010 var det 200.000 registrerte pilegrimer der. Nå er det politisk vilje både lokalt, regionalt og nasjonalt til å satse på dette og da må vi smi nå og legge til rette med fasiliteter og et godt mottak ved målet, sier Bergslid, som starter i prosjektstillingen i høst.

Svensk støtte

Han er også glad for at det jobbes meget seriøst med prosjektet også på svensk side av riksgrensen.

- Samarbeid med svenske aktører blir kjempeviktig i arbeidet med å få en god pilegrimsled helt fra Sundsvall til Trondheim, sier Bergslid.