30. september tar styret i Høgskolen i Nord-Trøndelag sin endelige avgjørelse om den eventuelle fusjonen med Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna. Samme dag gjør Fellesstyret for de to nordnorske utdanningsinstitusjonene det samme.

- Basert på styrevedtak i juni, har det pågått forhandlinger mellom institusjonene. Det er utarbeidet en felles plattform som, sammen med vedtatt fusjonsplattform for sammenslåing av UiN og HiNe, er foreslått lagt til grunn for det videre arbeidet med fusjonen, heter det i en pressemelding hos HiNT tirsdag.

Plattformen

Plattformen som danner grunnlaget for det midtnorske universitetet ble offentliggjort på Hints hjemmesider tirsdag, og viser til følgende kjennetegn ved den nye skoleinstitusjonen:

- En institusjon med alle faglige rettigheter tilhørende et universitet, dvs med muligheter til å bygge opp nye doktorgradsområder og nye masterprogram basert på gjeldende nasjonale kvalitetskriterier

- Et nasjonalt tyngdepunkt innen bioøkonomi, med nærhet til over 40% av Norges kystlinje, og landets største landbruksregion

- Norges tredje største lærerutdanningsinstitusjon med tett på 3500 studenter

- Norges fjerde største sykepleierfaglig miljø med tett på 1300 studenter på bachelornivå

- Et solid profesjonsfaglig utdanning- og forskningsmiljø til og med Ph.d-nivå, som imøtekommer flere av landets største utfordringer i fremtiden1

- Norges tredje største handelshøgskolemiljø, med en tydelig profil innenfor innovasjon og entreprenørskap 2, nordområdekunnskap og størst på MBA utdanninger i Norge

- 4 etablerte Ph.d utdanninger

- Internasjonalt orienterte fagmiljøer med etablerte fellesgrader og forskningssamarbeid med institusjoner blant annet i Russland, Ukraina og Slovakia.

- Nasjonalt ansvar for høyere utdanning og forskning innenfor sør- og lulesamisk språk og kultur

- Nærhet til samfunns- og arbeidsliv, gjennom tilstedeværelse i en flercampusmodell i Nordland og Nord-Trøndelag

- Ledende på fleksible utdanningstilbud

- Samlet sett nærmere 12.000 studenter og 1.200 ansatte.

Få måneder igjen

Gjennom fusjonen planlegger styrene å sammen skape en mer faglig robust utdanningsinstitusjon med forskerutdanning og professorkompetanse. Dersom styrene vedtar fusjonen, vil det nye universitetet etter planen være i drift fra 1. januar neste år.

Ved positivt vedtak vil det nye universitetet også etablere et nytt, felles styre fra senest 1. november i år, med representanter fra både ansatte og studenter fra alle institusjonene.