Formannskapet i Levanger oppfordres foran sitt møte kommende onsdag til å fatte et vedtak der de ber Trøndelag politidistrikt om å gjenopprette et fysisk lensmannskontor i Levanger, enten som eget kontor eller som lokalisering for både Lensmannen i Verdal og Lensmannen i Levanger.

Politimesteren har bedt om innspill

Sommeren 2014 ble lensmannskontorene for Verdal og Levanger samlokalisert til Verdal «for en tidsbegrenset periode».

15. juni i år holdt politimesteren et møte på Steinkjer der alle ordførere og rådmenn var invitert. Der sa politimesteren seg villig til å besøke kommunene, og 4. juli ble det holdt et slikt møte i Levanger med både ordfører og rådmann til stede. I slutten av september skal det holdes en høringskonferanse, hvorpå et forslag til struktur blir sendt ut på høring rett etterpå.

– Høringsfristen blir ikke før 14. november, men rådmannen mener at saken er av så stor viktighet for Levanger kommune at saken fremmes for politisk behandling allerede nå, heter det i vurderingen fra rådmannens saksbehandler overfor politikerne.

Dårlige erfaringer med kontor bare i Verdal

Levanger kommune har også invitert politimesteren til et kommunestyremøte, men har ikke avklart dette ennå på grunn av ferietid.

– Vi har vært uten stedlig lensmannskontor siden 2014, og det har ikke vært optimalt. Det har vært flere konkrete hendelser i Levanger sentrum etter den tid, der vi ikke har sett at intensjonen med politireformen om et mer effektivt politi som er i stand til å komme raskere til et åsted enn tidligere er oppfylt, konkluderer rådmannen.

Kommunereformen trekkes også inn i tankerekken.

– Hadde kommunene blitt slått sammen, hadde det vært naturlig med ett lensmannskontor. Når det ikke ser ut til å bli slik, bør Levanger og Verdal ha hvert sitt med størrelsen på kommunene. Hvis politimesteren holder på at det likevel skal være bare ett kontor med felles lensmann, bør det lokaliseres i Levanger, fastslår rådmannen.

Mener argumentene er mange

Begrunnelsen for dette er 1) Klart større folketall 2) Sykehus med psykiatrisk avdeling og voldsmottak 3) Et stort asylmottak med flere spesialavdelinger 4) En svært ulykkesbelastet E6-strekning fra Langstein til Rinnleiret 5) At Levanger er en stor universitetsby og 6) Den vernede trehusbebyggelsen i sentrum.

– Det finnes en mulighet for å utvide det nye kombinasjonsbygget ved Sykehuset Levanger til å romme lokaler for politiet, påpeker rådmannen.

Lite tyder vel på at politikerne i Levanger er rivende uenig i disse vurderingene, og i så fall kan formannskapet onsdag 17. august vedta en uttalelse der de krever enten lensmannskontor i både Levanger og Verdal, eller at dagens samlokaliserte lensmannskontor flyttes til den største byen av de to.