Marthes renseri har en historie helt tilbake til rett etter krigen, da gammel-Marthe begynte å ta i mot klær til vask og rens i kjelleren hjemme i Steinkjer.

Var på Jern og farve

Datteren Marthe Ree Lian startet i 1972 opp avdeling av Marthes renseri i Levanger. Den gangen i Håkon den godes gate midt i sentrum. Hun jobbet der i tre år selv, før andre førte driften videre uten henne. Senere ble det en periode med Jern og farve som kommisjonær i Levanger, det som i dag altså er Jernia.

Etter at renseriet i enda litt nyere tid har holdt til i bygget hvor også Rema 1000 og Burger King er lokalisert, blir det nå ny kommisjonærløsning med Jernia.

– På det meste hadde vi sju komplette renseri i Trøndelag, men den tiden er over, sier Marhe Ree Lian.

Vil gjerne ha i Verdal

Nå er det sønnen Sivert Lian Opdahl som er daglig leder i renseriet, hvor hun bare er eier - men fortsatt glødende engasjert.

Marthes renseri bestemte seg for å sentralisere hele rensejobben til Stjørdal, og i stedet bare ha kommisjonærer - eller kundemottak om man vil - rundt i Trøndelag. Dette er alt fra frisørsalonger til jernvare. I dag er det 17 slike fra Namsos i nord til Heimdal i sør.

– Vi har også lyst på en kommisjonær i Verdal, så jeg har vært innom et par steder for å høre. Vi er opptatt av at verdalingene skal ha et renseritilbud også den dagen han som driver renseri i byen i dag gir seg, sier Marthe Ree Lian.

Raskere og billigere

Den siste tiden i Rema-bygget har det vært franchise-drift med et for så vidt komplett rens- og vaskeri, men likevel har tepper, skinnjakker og overmadrasser måttet bli sendt til Stjørdal.

– At nå også dresser, skjorter og bunader sendes dit betyr lite for kundene. Vi kommer til å kjøre to turer i uka i mellom, istedet for bare en som i dag. Så alt i alt skal kundene få kortere ventetid, samtidig som vi samler våre fagfolk med mesterbrev på ett sted, konkluderer Sivert Lian Opdahl.

Bedre trafikkflyt

Hun som var franchisetaker i Levanger fikk for øvrig tilbud om jobb i Stjørdal, men måtte takke nei til det på grunn av reiseavstanden.

I tillegg til mer lønnsomhet som renseriet lover skal komme kundene til gode, er den helt konkrete grunnen til at Marthes renseri flytter ut av Rema-bygget at husleiekontrakten ble sagt opp. Rema bygger nemlig om litt, blant annet for å lage en mer trafikksikker løsning knyttet til drive-in-tilbudet på Burger King. Der har små og store fra butikken kunnet komme løpende rett over vegen foran sjåfører med førerrommet fullt av burgere, chips og brus.

Skal gå så bra

Jernia-sjef Svein Solbakken gleder seg til å ta i mot de første teppene og dressene på vegne av Marthes renseri.

– Jeg jobbet her da vi het Jern og farve også, så jeg har prøvd det før. Jeg tror heller ikke vi har noen uenigheter med renseriet fra den tida, smiler han.

Jernia kommer ellers til å ha et tilbud om skjorteavtale, der kvinner og menn kan sikre seg at de alltid har en ren og pen skjorte for hånden.