Bøje Kamp, som blant annet er sportslig leder og trener for flere lag i Skogn IL håndball, er prosjektleder for nysatsingen i regi av Røde Kors i Verdal.

– Forhåpentligvis er vi igang allerede 1. september, sier Kamp, som vil være med og drive kafeen sammen med andre frivillige og kanskje personer på arbeidstrening gjennom Nav.

Tre ettermiddager i uka

I første omgang er kafeen tenkt å være åpen i noen timer på ettermiddagen, litt før og litt etter vanlig arbeidstids slutt, tre dager i uka.

– Da kan vi favne all slags folk, både de som er hjemme, eldre personer, lærlinger, ja i det hele tatt være et møtested for å bygge sentrum sammen, sier Mckellar.

For det å være en plass for å treffe andre, er vel så viktig som matserveringen, selv om den også har sitt klare formål.

– Erfaringen er at folk ikke vil ha gratis matutdeling. Uansett hvor dårlig råd man måtte ha, ligger det i sjela at folk har lyst til å gi noe for å få noe. Men mat og drikke i kafeen kommer til å bli veldig billig. Kanskje 30-40 kroner for en middagsporsjon, antyder Roger Mckellar.

Mat av god kvalitet

Sannsynligvis vil den nye kafeen også ta i bruk det kjente «bøssetrikset», der en som kjøper kaffe kan betale for den neste koppen, slik at nestemann kan få den gratis om ønskelig.

Så da kan hvem som helst stikke innom, både folk med dårlig råd, de som måtte ha et begrenset nettverk, uføre, men også den delen av befolkningen som ikke måtte ha problemer av noe slag, som har lyst på et godt måltid, en kopp kaffe og en prat.

– Dette blir ikke en restaurant med stort utvalg, men kvaliteten på maten skal det ikke være noe å utsette på, lover Bøje Kamp. Kanskje kan det bli et par middagsretter å velge blant hver dag.

– Ellers er jo Bøje selv en kjempeflink brødbaker, så det blir sikkert fine smørbrød å få tak i også, konkluderer Roger Mckellar.

Avhengig av samarbeidspartnere

Utvalget i kafeen vil komme an på tilgangen på råvarer til enhver tid. Her kommer det lokale næringslivet inn i bildet.

– Fra 1. juli kom det nye regler som gjør matgaver momsfrie, poengterer Mckellar.

Butikker og grossister kan nå gi bort mat til veldedighet uten å betale moms. Tidligere har aktører i matbransjen stått overfor valget mellom å gi bort overskuddsmat og -drikke til frivillige organisasjoner og å destruere den. Men fordi de har måttet betale 15 prosent moms på mat som gis bort, har det vært billigere å kaste den.

Håper på velvilje

Den nye lovendringen gjør at de slipper det.

– Det er mange butikker i Verdal, og vi har også bakerier. Vi håper naturligvis at de kan være villige til å gi oss litt forskjellig.

Roger Mckellar og Bøje Kamp håper på god respons på nyvinningen både fra kunder og næringsliv, og at kafeen i Røde Kors-huset vil kunne etablere seg som en fin møteplass i Verdal sentrum.

– Det er særlig det vi håper på, å kunne forene mange slags grupper av folk. I spesielle tilfeller kan kundene også få lov til å ta med seg maten de kjøper hjem, men utgangspunktet er at vi vil at folk skal spise den her hos oss, sier Mckellar og Kamp.