Folkehelseinstituttets ukentlige influensarapport for uke 51 viser at influensautbruddet for 2017 har startet. Antall påviste tilfeller av influensa A- og B har økt markant de siste ukene på landsbasis, og man forventer at tallene vil fortsette å stige et par uker til.

– Det ser ut som vi er i startfasen nå, ja. Antall smittede har steget den siste uka, men vi har bare hatt et par tilfeller i Levanger og Verdal. Det er fortsatt lav frekvens, både her i Levanger og Verdal og på landsbasis. Vi vet ikke helt hvor toppen av kurven blir.

Det sier Ragnhild Holmsberg Aunsmo, kommuneoverlege i Innherred samkommune, til Innherred.no torsdag morgen. Hun har sjekket med den lokale legevakta og Sykdomspulsen, et overvåkningssystem for smittsomme sykdommer.

– Men Sykdomspulsen kommer med oppdateringer etter hvert, så tallene kan være litt bakpå, skyter hun til.

Lokalavisa tok også et besøk på det lokale legesenteret på Stekke torsdag formiddag. Der hadde de heller ikke hatt mange tilfeller av influensa hittil, og på venterommet var det rikelig av tomme stoler.

– Vi har vel hatt et par stykker med influensa hittil, bare. Ikke noe mange. Det kommer vel like over jul, sier helsesekretær Monika Pedersen.

Helsesekretær Monika Pedersen forteller om få tilfeller av influensa hos Stekke legesenter hittil. Foto: Anders R. Johansson

Trapper opp bemanningen

Peter Daniel Aune, daglig leder for Innherred interkommunale legevakt, kan bekrefte at det har vært lite å se til influensatilfeller på Innherred til nå.

– Foreløpig har vi ikke merket særlig til utbruddet. I hvert fall ikke ut i fra tallene jeg så i går – men dette er jo noe som kan endre seg på en dag. Vi har vært på normalen. Bare noen få har kommet inn med influensa hittil, så vi har ikke sett den kurven som ble meldt, nei, sier Aune. Ifølge den beregningen skulle antallet vært enda høyere per nå, informerer Aune.

– Så foreløpig har vi ikke hatt den pågangen vi fryktet.

Folkehelseinstituttet skriver at antall influensatilfeller antakelig vil nå toppen i januar en gang. På Innherred interkommunale legevakt har man likevel økt bemanningen til nyttårshelgen.

– Vi vet toppen av kurven kommer, men ikke akkurat når. Det har absolutt vært et tema hos oss, og vi har derfor forberedt oss godt til nyttårshelga og rigget oss i henhold til utbruddet, sier Aune ved legevakta.

– Ofte har vi redusert bemanning på røddager, men vi stiller i helga med tre sykepleiere og to leger samtidig som vi har gjort avtaler i tilfelle vi trenger enda mer bemanning, legger han til.

Peder Daniel Aune, daglig leder for Innherred interkommunale legevakt. Foto: Levanger kommune

Mye er bare forkjølelse

I tillegg til å bistå legen vil sykepleierne svare på telefoner og gi råd til dem som ringer – en svært viktig oppgave i influensasesongen.

– Siden det ikke er noen åpne legesenter får vi mange telefoner. Og mye kan løses via rådgiving. Mye er bare vanlig forkjølelse. Men folk kan fort bli redd og tro de har fått influensa likevel. Derfor blir det viktig med den rådgivingsbiten, slik at vi kan skille ut dem som har fått influensa – og sørge for at de får hjelp - og gi gode råd til samtlige, sier Aune.

Legevakt-lederen erkjenner at slike helger og røddager kan være utfordrende, da de ikke får hjelp av åpne legesentre.

– Det er derfor det er så viktig at vi er godt forberedt, fremhever Aune.

Oppfordrer til «fornuftig oppførsel»

Overlege Aunsmo forteller at det er – naturlig nok – mange luftveisinfeksjoner og en del influensa ute og går nå for tiden, men ikke mye sykdom som folk må gå til legen for. De tallene kan riktignok øke betraktelig med den forventede influensaepidemien de kommende ukene.

– Ja, det er starten vi ser, og antallet har økt sånn smått om senn i hele desember. Slik er det ofte; Influensa begynner med små og spredte tilfeller, så blir det en samling etter hvert, sier Aunsmo.

– Har du noen gode råd for å unngå å bli smittet?

– Det vil være lurt å oppføre seg fornuftig. Sov nok og ta vare på deg selv. Er du syk, prøv å holde deg litt for deg selv, og unngå sammenkomster – da kan du smitte. Og man bør også tenke på de alminnelige rådene om håndhygiene og hostehygiene. I jula er det jo sånn at man farter litt mer, og da blir dette viktig å tenke på for å unngå å smitte andre, sier Aunsmo.

Hvile, vann, og så medisin

Ifølge Folkehelseinstituttet kommer som oftest symptomene på influensa brått, og består som regel av feber, muskelsmerter, hodepine, påvirket allmenntilstand og tørrhoste. Diaré kan også forekomme, selv om mageplager er sjeldne. Influensa varer oftest mellom sju og ti dager. For å behandle symptomene (ikke selve infeksjonen i første omgang) er det lurt å drikke mye vann og hvile, ofte må man holde senga et par dager. Lege bør oppsøkes hvis symptomene blir verre eller varer i over én uke. Om influensaen slår inn, vil behandling med antivirusmidlene zanamivir eller oseltamivir kunne forkorte syksomsforløpet med én til tre dager. Bruk av antivirusmidlene er særlig viktig for personer i risikogruppene, og da er det viktig at hele kuren blir fulgt.

Dette skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider, hvor de har laget en fyldig oversikt over det man trenger å vite om influensa. Der kan man lese om forebyggende tiltak, behandling, forekomst og mye mer. Infosiden kan du se ved å klikke her.