Det gjør de for å kaste lys over leveforholdene hos innbyggerne på den afrikanske øya. Omtrent 90 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa. Godt over halvparten mangler rent vann, og en lik prosentandel av den oppvoksende generasjonen kommer til å vokse opp underernært. Hvis de vokser opp i det hele tatt, da; Så mye som 70 barn under fem år dør hver dag.

– Jeg har vært på Madagaskar før og bodd der, og har fått et forhold til landet. Det er et land jeg er glad i og alltid har villet komme tilbake til, og i over 20 år har jeg hatt lyst til å gå en lang tur der, forteller Kirsten Juni Nilsen.

– Så leste jeg en artikkel om noen som gikk der for veldedighet, og siden Røde Kors har 16 000 frivillige på Madagaskar, fant jeg ut at jeg ville gjøre det gjennom dem, sier hun.

Dermed ble det til at skogningen Kirsten bestemte seg i fjorhøst for å dra nedover til Madagaskar, og med seg på turen har hun fått steinkjerbygg Sunniva Marie Leirfall. De er kollegaer ved en avlastningsbolig i Levanger, og på et kaffebesøk ble det plutselig vedtatt: De skulle på spasertur på Madagaskar.

– Vi har begge hatt hund og er glad i å gå, og veldig glad i reise. Men det er jo Sunniva som er den sprø av oss. Hun har jo ikke vært der før engang!, sier Kirsten og ler.

Kirsten og Sunniva håper å samle inn en mill.kr. totalt. Kirstens datter, Maria (12), skal gå med bøsse på Skogn. Foto: Anders Romsøy Johansson

Dødelig allergi

Hun og Sunniva drar nedover 8. september og reiser hjem igjen på slutten av måneden. Ettersom mange av problemene på Madagaskar er forårsaket av elendige vann- og sanitærforhold, er det særlig dette de vil skape blest om gjennom vandringen. Derfor har prosjektet fått navnet «Gjennom regnskogen etter vann». Den 164 kilometer lange turen går på en sti langsmed jernbanelinja fra Fianarantsoa i høylandet til Mankara på kysten ved Det indiske hav. I tillegg skal duoen gjennom 1100 høydemeter, 16 landsbyer, 48 tunneler, 4 viadukter og 67 bruer.

Det er altså litt av en opplevelse som ligger foran Kirsten og Sunniva om en drøy måned.

– Det kribler, ja. Jeg kjenner reisefeberen komme. Jeg er spent og gleder meg. Det eneste jeg gruer meg til er å forlate Morten og Flink (hunden) på flyplassen, sier Sunniva.

– Vi skal bare gå, og vi har god tid. Så vi bør klare det. Det verste som kan skjer er diaré, slik at vi ikke kan fullføre. Da jeg tilbake en gang!, sier Kirsten.

For Sunnivas del er det ikke diaré som skremmer mest. Eller de skumle dyrene på Madagaskar, for den del. For øya har et rikt dyreliv, med mange skumle skapninger, som nilkrokodiller og 23 slangearter. Hun må derimot passe seg for noen litt mindre vesen.

– Myggen. Jeg har myggallergi, og kan bli dødssjuk av det.

– Du er ikke redd?

– Nei. Da hadde jeg ikke gjort dette, svarer Sunniva kontant.

– Man må bare tilpasse seg. Så jeg har med både epi-sprøyte, jungelolje og zyrtec, sier hun.

Vandrerne får også selskap på reisen. To politibetjenter skal følge dem hele veien, noe som kan se litt pussig ut med tanke på at gasserne er et langt mindre folkeslag enn oss nordmenn. I tillegg kan de bare gå på dagtid, da røverne er ute om natta.

976 000kr unna målet

De to spreke nordtrønderne har også gått langt ned i lommeboka for å finansiere turen. En flybillett nedover koster intet mindre enn ni tusen norske kroner.

– Nå som vi er over 40 kan vi være litt mer egoistiske, og bruker sparepengene våre til dette, sier Kirsten. Alle pengene som kommer inn, derimot, går direkte til Røde Kors. Innsamlingsprosjektet deres kan man finne både på Facebook og Røde Kors' nettside (søk Madagaskar 2017).

Hittil har Kirsten og Sunniva fått inn omtrent 24 000 kroner. Ikke så mye når man tar høyde for målet deres: Én million. Til nå har det vært mest familie og venner de har fått bidrag fra, men nylig startet de en slags kampanje hvor de forsøker å få folk til å komme med en viss sum per kilometer de går. I tillegg til privatpersoners kjærkomne veldedighet håper de også noen firma vil kaste seg på lasset. Sprek treningssenter har sponset Kirsten og Sunniva med gratis trening til turen, mens G-Sport (Levanger og Steinkjer) har gitt dem utstyr.

Men duoen vil gjerne Madagaskar-beboerne skal få noe også. Uansett kommer det noen kroner inn når Kirstens datter, Maria (12), skal ta en egen, liten innsamlingsaksjon med bøsse på Skogn. Sønnen, Ruben (13), gir også bort godtepengene sine til Røde Kors. Ja, alle monner drar.