Sivilarkitekt Tove Nordgaard (46) ansettes som byantikvar i Levanger kommune. Det ble klart denne uken, da hun fikk tilbudet om den nyopprettede stillingen knyttet til kulturmiljøfredningen av trehusbyen Levanger.

Stort miljø

Dermed blir hun ansvarlig for bevaringen av flere hundre snart fredede bygninger i hele kommunen.

- Stillingen er både spennende og utfordrende. Jobben min vil bli å skape positivt engasjement rundt fredningene av bygg i Levanger. Det skjer mye i Levanger, og jeg vil være opptatt av å få fram ildsjelene som ønsker å bidra til økt bolyst, positivitet og næringsliv i Levanger, sier hun.

Erfaren

Nordgaard er født i Levanger og oppvokst i Steinkjer. Fra hun var ferdig utdannet sivilarkitekt med mastergrad i 1997 har hun bodd og jobbet i Levanger - først ved arkitektkontoret Hellebust og Meland AS. Deretter fikk hun tilbud om jobb i arkitektfirmaet Arkideco AS, hvor hun har jobbet siden 2004 med kontor i Stjørdal.

Hun har også i en årrekke vært engasjert i trehusmiljøet, og har siden 1997 vært med i flere byutviklingsprosjekter og prosjektgrupper for bymiljøet i Leavnger.

- Hvor mye ser du imot andre kulturmiljøer, som Røros og Sjøgata i Mosjøen?

- I Røros skjer det mye, og jeg kjenner Mosjøen godt, siden min far kommer derfra. Vi må tilrettelegge for uteservering, nisjebutikker og mye aktivitet. Vi må da lære av andre steder, siden vi ikke har hatt byantikvar tidligere, og vi ser allerede gode eksempler ved Frk. Renbjør og eventselskapet de har knyttet til seg, samt ved Backlund, sier hun.

Fornøyd sjef

Riksantikvaren utarbeider samtidig den endelige fredningen av sentrumsområdet, og bidrar med økonomiske midler i den nye stillingen. Når Nordgaard starter i jobben etter sommerferien, så blir det fullt fokus på fredningsarbeidet.

- Jeg har også jobbet med stedsutvikling i Røyrvik, Leka og Grong for å skape tilhørighet. Det handler om å skape engasjement blant fredede bygg, sier hun.

Luksusproblem

Kommunalsjef for samfunnsutvikling, Alf Birger Haugnes, er svært fornøyd med ansettelsesprosessen, hvor kommunen særlig ønsket seg sivilarkitekter på søkerlista.

- Hun er en kandidat som har bakgrunn fra rådgivningsprosjektet i kommunen og har et stort kontaktnett i miljøet. Hun har også en generell interesse for temaet, sier han.

Fem søkere til stillingen som byantikvar ble innkalt til jobbintervju i vinter, av totalt 22 søkere. Til slutt gikk Nordgaard seirende ut som den foretrukne kandidaten.

- Det ble et luksusproblem å få så mange gode søkere, sier Haugnes.