Den interkommunale legevakten er et samarbeid mellom kommunene Frosta, Levanger, Verdal og Inderøy. Legevakten er lokalisert på Sykehuset Levanger, ved Akuttmottaket. I 2017 er det satt opp et nå justert budsjett på 12.749.000 kroner for å drifte legevakten. Det er en betydelig økning fra 8,5 millioner kroner i fjor.

Økte kostnader

Budsjettjusteringen blir behandlet i et felles formannskapsmøte for de fire deltakende kommunene mandag 9. januar. Der vil daglig leder for legevakten, Peter Daniel Aune, redegjøre for budsjettet. Tallene viser blant annet at bemanningskostnaden øker fra 5,92 millioner kroner til 7,02 millioner kroner etter anslagene i juni 2016. I tillegg kommer økt husleie på grunn av overflytting fra sykehuset til kombinasjonsbygget og andre endringer på totalt 968.021 kroner. Regningen er det de fire eierkommunene som må dekke.

Ordfører Robert Svarva i Levanger kommune sier at den nye legevakten i kombinasjonsbygget likevel er et betydelig rimeligere alternativ enn hva de ble forespeilet da leieavtalen i dagens lokaler i Sykehuset Levanger gikk mot slutten.

– Det meste av økningene har vært kjent gjennom året, da vi ikke fikk ny avtale der legevakten var. Vi ble gitt et tilbud om et annet lokale på sykehuset, men det ble adskillig dyrere enn det kommunen selv kunne tilby i kombinasjonsbygget, sier Svarva.

Under Stjørdal og Steinkjer i pris

Formannskapsmøtet i fellesskap mellom de fire kommunene mandag arrangeres for å informere de politiske organene om budsjettsituasjonen. Der er det daglig leder Peter Daniel Aune som informerer om økningene, som blant annet skyldes at alt personale nå må besørges av kommunene alene.

– Vi må nå stå for all bemanning selv, mens sykehuset hittil har bistått oss med blant annet fagfolk og vikarer. Det gir oss betydelige merkostnader, sier Aune og legger til at det vil doble lønnsutgiftene fra dagens 3,5 millioner. Likevel mener han at tilbudet er relativt sett rimelig og svært godt for innbyggerne.

– Målet er å skape en svært god legevakt i godt egnede lokaler innrettet for framtiden. Det får vi nå, og det til en pris som ligger under nabokommunene Stjørdal og Steinkjer i pris, sier han og legger til at Innherred betjener om lag 45.000 innbyggere, mens Stjørdal og Steinkjer har om lag halvparten. Samtidig øker legevakten sitt areal fra 120 til 350 kvadratmeter for å ha nok undersøkelsesrom og andre funksjoner under eget tak.

Millionregning

Fordelingen av merkostnadene i 2017 gjør at Levanger må betale 950.600 kroner ekstra i år, mens Verdal må betale 769.300 kroner ekstra. For Inderøy og Frosta er ekstraregningen på henholdsvis 450.800 kroner og 279.300 kroner. Totalt betaler Levanger kommune i år 4,3 millioner kroner for legevakten, Verdal betaler 3,4 millioner kroner, Inderøy betaler 2 millioner kroner og Frosta betaler 1,2 millioner kroner.

Det er ifølge justert budsjett for 2017 lagt opp til 13,7 millioner kroner i inntekter i år, noe som er en økning fra 11,3 millioner kroner i 2016.

I budsjettet for 2017 i Verdal kommune er det vedtatt satt av 800.000 kroner, og resten er foreløpig ikke dekket opp, ifølge kommunalsjef for velferd, Anne Kari Haugdal i Verdal kommune.

I Levanger kommune er det lagt opp til en økning i kostnadene med legevakten. I 2017 er det satt av 600.000 kroner i budsjettet, mens summen øker med 950.000 kroner årlig til 2020.