I kartleggingen av mulige lokaler for hasteinnkvartering av flyktninger, har Levanger kommune meldt inn tre lokaler til Utlendingsdirektoratet: Tuv skole på Ronglan, Rinnleiret og Herredshuset på Skogn.

– Vi jobber nå knallhardt for å se på muligheten for å kunne ta vår del av ansvaret og bistå i den akutte situasjonen, sier mottaksleder Heidi Rygg ved Leira asylmottak og innvandrertjenesten i Levanger.

Rinnleiret reservert

Den nedlagte militærleiren på Rinnleiret har en kapasitet på cirka 200 pers. Dette anlegget er imidlertid reservert for bruk under militærøvelsen «Cold response» fram til mars 2016.

Dermed står kommunen tilbake med Tuv skole og Åsvegen 26 i Skogn, bedre kjent som Herredshuset. Ingen av de to byggene innfrir kravene fra UDI som gjelder for ordinære asylmottak. Her er det blant annet strenge krav til brannsikkerhet. Kommunen har likevel ingen konkrete planer om å utbedre lokalene før de eventuelt huser asylsøkere her.

Ikke optimalt

– Ingen av byggene som vi har foreslått er optimal for formålet, men det er heller ingen optimal situasjon vi befinner oss i. Vi vet ennå ikke hvilke krav myndighetene vil sette til bygningsmassen eller hvor mye de vil lempe på disse kravene. Men vi er i dialog med UDI om akkurat dette. Så fremt vi har muligheter for det, kan det være aktuelt å inngå midlertidige avtaler for innkvartering av asylsøkere, sier Rygg.

Med bakgrunn i den voldsomme bølgen av flyktninger som skyller innover Europa, kan det bli innkvartert nye asylsøkere i Levanger allerede før jul.

Avklaring før jul

– Vår intensjon er at det ikke skal ta måneder, men uker før vi har en avklaring. Mer eksakt kan jeg ikke si om tidsaspektet annet enn at vi jobber aktivt for å avhjelpe UDI i den situasjonen de er i.

– Hvordan skal naboer og beboere i Skogn og Ronglan forholde seg til at det kan komme asylmottak i nærmiljøet på så kort varsel?

– Med den krisen vi står overfor nå er jeg sikker på at folk vil være positiv til å kunne bidra. Det hadde vært fint om folk tar i mot asylsøkerne på en slik måte at de føler de blir møtt på en god måte. Vi har for øvrig lang erfaring fra å drive mottak i boligfelt på Leira, sier Rygg.

Leira asylmottak har per i dag 140 plasser fordelt på tre avdelinger. Ifølge UDI vil det komme opp mot 30.000 asylsøkere til Norge i 2015.

Midlertidige mottak

Cirka 15.000 av disse skal fordeles på ordinære plasser. De resterende må bosettes ved akutte plasseringer i midlertidige mottak som det nå jobbes med å kartlegge.

Etter det Innherred erfarer er det nå lite sannsynlig at det blir asylmottak ved Bjørnang-senteret i Skogn. Det tidligere rehabiliteringssenteret er nå pendlerhotell og har blitt lansert som et mulig, fremtidig asylmottak.