Onsdag behandler kommunestyret i Levanger en sak om å kjøpe den private barnehagen Kosekroken på Skogn. Dersom det skjer, foreslår rådmannen å flytte de midlertidige plassene i Skogn-regionen fra andre barnehager og inn i den oppkjøpte barnehagen. Det mener småbarnsforeldrene er feil vei å gå, og forslaget høster kritikk fra barnehageforeldre i området.

Gjentar endringsforslag

I formannskapet ble et endringsforslag fra KrF og Venstre nedstemt mot deres to stemmer. Da foreslo Karl Meinert Buchholdt å beholde de midlertidige plassene der de er i dag uten å overføre de til Kosekroken. Arbeidsgruppen håper at en lignende endring igjen blir foreslått i kommunestyret onsdag. Venstre har varslet at de vil foreslå samme endringsforslag også i kommunestyret onsdag.

–Vi starter nå med å møte i gruppemøtene til partiene. Dersom politikerne ønsker å snakke med oss, så skal vi gjerne gjøre det for å informere om våre meninger i denne saken, sier Sletvold.

–Ellers gir vi ikke stabilitet til barnehagene på Skogn. Vi som kommune skal være en forutsigbar partner, og toget for å flytte disse plassene gikk for lenge siden, sier Buchholdt.

- Useriøst

Han mener det blir useriøst av kommunen å flytte de midlertidige plassene over i Kosekroken.

–Alternativet til de plassene har vært dårligere barnehagedekning på Skogn over mange år. Årsaken til det er sommel fra kommunens side, hvor Ap og Sp ikke har hatt vilje til å bygge opp offentlig barnehagekapasitet. Derfor mener jeg at vi kan godta selve kjøpet av Kosekroken, men jeg forutsetter at de midlertidige plassene blir gjort permanente i dagens barnehager. Det har jo vært mangel på plasser selv uten dem, så Kosekroken kan økes på andre måter, sier han.

Går til politikerne

Vanja Sletvold stiller spørsmål om hvorvidt det er sentraliseringspolitikk som ligger til grunn for forslaget om å flytte midlertidige barnehageplasser over til Kosekroken i kommunal drift.

– Vi stiller det spørsmålet til politikerne, og møter derfor i gruppemøtene til Ap, Senterpartiet, Høyre og SV mandag. Vi fikk innpass i møtene, og syns det er fint med en åpen prosess, sier Sletvold.

Ordfører Robert Svarva (Ap) sier at han ikke er i tvil om at kommunen bør kjøpe Kosekroken og utvide kapasiteten til 61 permanente plasser. Det kan de gjøre uten øvrige ombygginger.

- Det sikrer kvalitet og forutsigbarhet. Jeg skjønner at noen foreldre kan være skeptiske, men den frykten tror jeg er ubegrunnet, sier Svarva.

Han forklarer at kommunen hadde valget mellom å legge barnehageplasser til Tuv eller å etablere midlertidige plasser i perioden etter at Skogtrollet barnehage flyttet inn i Farmen barnehage på Nesset. Det skapte behov for flere plasser på Skogn, noe som ble fylt midlertidig i flere barnehager.

Øker kommuneandelen

Nå vil kommunen gjøre plassene permanente for å skape en mest mulig forutsigbar dekning. Samtidig skal kommunen øke andelen kommunalt eide barnehager til 40 prosent i årene framover.

- Det er viktig å skape en bedre balanse i barnehagedekningen. I så måte er saken litt merkelig framstilt, sier han og legger til:

- Dersom vi ikke skal flytte de midlertidige plassene inn i en effektivt drevet treavdelings barnehage i Kosekroken, så faller mye av grunnen for kjøpet bort. Da blir det for usikkert å drive kommunal barnehage, sier han.

Han viser til at det er en anslått underdekning på om lag 10 barnehageplasser på Skogn i dag.

- Men det nøyaktige antallet vet vi først ved opptaket.