– Saken skulle egentlig ha vært behandlet i formannskapet sist, men ble rett og slett uteglemt. Nå har jeg diskutert saken med ordføreren, og vi ønsker å ta den opp som ekstrasak i kommunestyret i morgen, sier varaordfører Hans Heieraas, som mener det er flertall for å et tilskudd fra Levanger kommune på 75.000 kroner til en 30 meter høy Telenor-mast i det populære hytteområdet Bulandet, Rådalen og Åsfjellet.

Mast om mast

– Det er anslagsvis 200-250 hytteeiere i de aktuelle områdene, og vi har kjempet lenge for å få ordentlig mobildekning her. Enkelte Netcom-abonnenter har riktignok av og til signal, men vi er i praksis uten mobildekning når vi er på hytta. Vi har vært i kontakt med Telenor gjentatte ganger, nå har vi fått deres forutsetninger for å bli med og realisere prosjektet. Vi må skaffe en 30 meter høy mast, et rom for teknisk utstyr og føre fram strøm – resten har Telenor lovt å ta seg av, sier Bernt Kvarme i styret i Bulandsvatnet hytteeierforening.

Stjørdal kommune også med

Spleiselaget krever et ja fra Levanger kommune, noe som også vil utløse penger fra Stjørdal kommune. De fleste hyttene ligger i Stjørdal, og mobildekning er viktig for flere næringsdrivende i Stjørdal enn i Levanger. Derfor søker man om 150.000 kroner fra fylkets mest folkerike kommune.

Kvarme & co har også tidligere vist at de kan trekke i lag, og realisere store prosjekt gjennom dugnad. Det skjedde da hyttefeltene fikk strøm, og tusenvis av arbeidstimer ble lagt ned gjennom frivillig, gratis innsats. Nå mobiliseres det for mobildekning:

Viktig for beredskap

– Det er først og fremst viktig ut fra beredskapshensyn. Det å være stengt ute fra omverdenen kan være ubehagelig, og vi trenger en trygghet i å kunne få kontakt med andre – også når vi er på hytta. Veien mellom Markabygda og Skjelstadmark er flere ganger benyttet som omkjøringsveg etter ulykker på E6, og storsamfunnet burde også ha interesse i at vi omsider får dekning, påpeker Bernt Kvarme.

– Styret vårt har fått en henvendelse om denne saken, men den har vi foreløpig ikke tatt stilling til. Jeg vil nødig forskuttere hva styret vil bestemme, sier leder Gunnar Pettersen i Skogn og Grønningen Almenning.

Prinsipielt i tvil

– Vi ser behovet, men personlig er jeg prinsipielt skeptisk til at privatpersoner skal ta regningen store nettselskaper burde tatt, sier Trond Revhaug i Åsen Bygdeallmenning.

Revhaug sier at styret i Åsen skal ta opp saken i løpet av uka som kommer, og han regner med at det blir et flertall for å støtte prosjektet.