– Lag heller noe selv, som en enkel gulrotkake. Ellers kan ungene lage muffins eller pynte en vaffelstabel, sier Rune Kristian Elnan om morsdagskakene som nå finnes i enhver dagligvarebutikk til mellom 50 og 100 kroner. Disse er ofte produsert i utlandet, noe som avdekkes om du ser på varedeklarasjonen på siden av kakeesken. Det vil bakeren fra Levanger minne folk om.

– Folk ser ikke på varedeklarasjonen, men kakene inneholder opptil 10-15 E-stoffer og er ikke laget med ferske råvarer. Den er nok OK om du ikke er så glad i mora di, men det hjelper ikke med et hjerte på toppen, sier Elnan lett humoristisk.

Baketips

Selv vil han aldri kjøpe billigkaker fra fabrikk. Han oppfordrer folk til heller å handle inn noen få, enkle råvarer og lage enkle varianter på egen hånd. Det er ifølge bakeren ved Bruborg Bakeri og Jordbærpikene både rimelig og enkelt.

– For eksempel kan dere lage en stabel med vaffel og legge på krem og pynt. Det er kjempegodt, og jeg ville blitt mye gladere for det som er hjemmelaget og ferskt, sier han.

Han poengterer at dagligvarekjedene, som Coop, er nøye på å vise varedeklarasjon og hvor kakene produseres. Slik sett er det ingen hemmelighet hvor kakene kommer fra.

– Men mange tenker ikke over det, og er ikke klar over hva kaken inneholder, sier han.

Også til farsdagen i fjor gikk han ut med samme standpunkt, da på Facebook.

– Mange fikk seg en overraskelse, sier han.

Selger 20.000

Konstituert informasjonsdirektør Kristin Paus i Coop Norge sier til Levanger-Avisa fredag at den landsomfattende Coop-kjeden regner med å selge 20.000 morsdagskaker av den rimeligste typen i dagene før morsdag søndag. De er en av flere dagligvaregiganter som selger tusenvis av rimelige morsdagskaker før morsdagen på søndag. Kakene er derimot ikke bakt på kjøkkenet hos en lokal bakermester. På varedeklarasjonen står produksjonsland oppgitt, og i Coops tilfelle er det snakk om en kakefabrikk i Polen. Paus bekrefter at kakene produseres der, men forklarer at kakene selger godt og er et rimelig og godt alternativ i butikken.

– Denne morsdagskaken produseres i Polen, fryses ned og sendes i fryst tilstand til Norge. Den tines i butikken, sier hun.

– Billig og god

Informasjonsdirektøren betegner kaken som et godt og raskt alternativ til dyrere varianter eller å bake selv.

– Dette er et billig og godt alternativ for travle barn og mest sannsynlig deres fedre. Vi har også et ferskt alternativ fra Goman-bakeriet, blant annet i Verdal, som kundene kan velge.

Hun tar til seg tilbakemeldingen fra bakeren i Levanger, som mener at det er bedre med noe egenprodusert – selv i enkel form.

– Vi tror at mor setter veldig pris på om barna baker selv. Jeg er selv mor, og om barna baker kake er det fantastisk. Men denne kaken er et billig og godt alternativ for travle mennesker, sier hun.

Nøye på innhold

I forhold til varedeklarasjonen med mange E-stoffer, er Paus tydelig på at Coop er meget nøye på å oppgi alle tilsetningsstoffer og ingredienser i sine kaker og andre varer.

– Vi er veldig opptatt av å deklarere varene svært nøyaktig. Da kan det se mye ut, men mange av E-stoffene finnes særlig i kakepynten. Årsaken er at folk med allergier skal se innholdet, og da blir det mye E-merking på fabrikkproduserte kaker spesielt, sier hun.