– Det er veldig hyggelig og sjelden noen får oppleve noe sånt. Eller rettere sagt, de fleste får ikke opplevd noe sånt. Det er jo nesten som å vinne i lotto. Kjempemorsomt, sier komponist Frode Fjellheim, som nylig fikk vite at albumet var verdens mest solgte.

Hedret for joik Frode Fjellheim er tildelt Midt-Norges gjeveste musikkpris: Liv Ullmann-prisen. Platinaplakett

Men han hadde likevel en liten anelse da han i januar mottok en liten rapport med en platinaplakett og en hyggelig hilsen fra Disney.

I 2014 ble «Frozen» med diverse artister verdens mestselgende album. Selve filmen skal ha spilt inn 10,2 milliarder kroner på kino og var med det den femte mesttjenede filmen i historien. Filmalbumet solgte ti millioner eksemplarer og slår dermed Taylor Swift «1989» med fire millioner.

Inspirert av Norge

Fjellheim ble kontaktet av Disney da de gjorde research i Norge. Animasjonsfilmen «Frozen» eller «Frost», som den har blitt oversatt til på norsk, er basert på H.C. Andersens eventyr om «Snødronningen». Filmskaperne hentet derfor inspirasjon fra norsk natur og kultur. Under researchen fant Disney albumet til Trondheimskoret Cantus og falt for låten «Vuelie», som var komponert av Fjellheim.

To spor

– Men originalen var en versjon der Deilig er jorden var med og jeg ble bedt om å lage en annen versjon uten Deilig er jorden. De ville ha med Cantus, og sånn startet det. Så kom Disney til Trondheim og vi gjorde en innspilling av låten i Trondheim, forteller Fjellheim, som ble veldig fornøyd med resultatet. Låten er å finne på to spor i filmalbumet.

– Den har fått en fantastisk plassering i filmen. Den er med i åpningen og kommer tilbake på slutten, i høydepunktet på filmen, forteller Fjellheim.

Pop med joik

Etter at filmen og filmalbumet ble gitt ut har Fjellheim fått mange henvendelser fra verden rundt.

– Jeg får stadig mailer og henvendelser fra hele verden. Først og fremst innenfor kormiljøet. Det er mange praktiske spørsmål som hvordan man uttaler ting og hvordan å få koret til å høres ut som oss. Det er veldig hyggelig, sier Fjellheim.

Komponisten har sitt daglige virke som musikkprofessor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) og har blant annet ansvar for studiet «Med joik som utgangspunkt». Og «Vuelie» er en benevnelse på joik.

– Mange har også vist interesse for nordisk musikk og joik etter utgivelsen, forteller Fjellheim.

Royaltyinntekt

Han får inntekter for per solgte album, men er usikker på hvor mye.

– Men dette har en økonomisk betydning. Det er klart at det gjør meg i stand til å holde på med det jeg gjør. Sånn som nå så er jeg i gang med et prosjekt med Anne Vada, som ikke er direktefinansiert av inntekter. Viktigste for meg er at jeg har lyst å fortsette å lage musikk. Nå har jeg fått en del oppmerksomhet og folk er oppmerksom på hva jeg holder på med. Det er alltid hyggelig, sier Frode Fjellheim.