Svein Musum har en lang fartstid bak seg som frisør og læremester, og har blitt en velkjent mann i lokalmiljøet på flere vis.

Dette var noe de 35 tidligere lærlingene og kollegaene til Musum som hadde møtt opp ved Dampskipsbrygga, hadde i bakhodet da de arrangerte overraskelsesfest i forbindelse med Musum sin 70-årsdag lørdag kveld.

– Denne kvelden har vi i festkomiteen planlagt i to år. Det er klart en så bra mann som Svein må få den hederen og æren han fortjener, forteller Trond Flatås i sin velkomsttale.

Ikke helt som planlagt

Hedersgjesten hadde selv sett for seg en rolig kveld hjemme i stua på Levanger denne lørdagskvelden, men ble etter litt «om og men» med inn i taxien som tok turen ned til Dampskipsbrygga i Levanger sentrum.

Her ble Musum møtt av en fakkelbelyst rød løper en stjerne verdig.

Inne i lokalet fikk han seg nok en overraskelse da det plutselig hoppet frem kollegaer fra hele hans lange karriere som frisør.

– Jeg hadde rett og slett ikke peiling da jeg satte meg inn i taxien, men begynte vel å få ei anelse om at noe var på ferde etter hvert. Det var artig å se alle sammen igjen, men egentlig er det vel jeg som skulle invitert til fest, ikke dem, sier Musum beskjedent.

Viktig for lokalsamfunnet

Svein Musum husker godt hvordan hans karriere som frisør startet i året 1969, den gang under navnet «Musums Frisørsalong».

– Jeg fikk vel tidlig i barneårene høre fra læreren min at jeg ikke var spesielt glup på skolen. Fremtiden min var vel allerede på en måte sikret da min far drev en frisørsalong, det var nok ingen tvil om at jeg skulle bli frisør, i alle fall ikke etter den kommentaren, humrer Musum.

Musum forteller videre om sin vei mot å bli en skikkelig frisør, og legger ikke skjul på at frisøryrket er et hardt yrke.

– En gang ble jeg trukket 30 av 35 kroner av lønna mi, fordi min far ikke var fornøyd, forteller en lattermild Musum.

Mange gode minner

Trond Flatås var den aller første som begynte i lære hos Svein Musum. Gjennom denne tiden har han lært seg å kjenne både Svein og frisøryrket.

Han sto i bresjen for at lørdagens overraskelse skulle bli et faktum. Den første lærlingen er full av gode minner og bruker mange superlativer i snakk om sin store læremester.

– Svein Musum er rett og slett «Mr. Frisør» og et skikkelig arbeidsjern. Han var en ordentlig streng, men samtidig real sjef og lærer. Svein satte høye krav til oss, men ba fort om unnskyldning om han hadde vært for krass i kjeften. Svein er en mann det er viktig å prissette!, forteller Flatås.

Overraskelsesfesten hadde et tett program med både mimring, musikk og dans. Det var kø for å få danse med hedersgjesten selv.