Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at fyrverkeri fortsatt er en fare for folks helse på nyttårsaften. Så mye som 30 personer har fått alvorlige øyeskader her i Norge i løpet av de to siste nyttårsfeiringene. Det vil si øyeskader man ikke kan behandle enkelt på legevakta, disse er ikke med i denne statistikken. Man kan riktignok vise til en nedgang fra 18 til 12 tilfeller de siste to årene, men det er likevel grunn til å være mer forsiktig. Ja, brannsjefen i Innherred brann og redning kunne godt tenkt seg et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri i det hele tatt.

– Skal jeg være hundre prosent ærlig ville vi gjerne hatt et forbud mot privat forbruk av fyrverkeri og heller mer offentlig oppskyting, gjerne fra flere steder, sier brannsjef Rigman Pents.

– Det er vårt ønske. Da kan vi slippe mange personskader og skader på materielle verdier. Ting slipper å gå opp i røyk, legger han til.

LES OGSÅ: Her får du ikke bruke fyrverkeriet

Vært heldig

Ingen av de nevnte 30 tilfellene av alvorlige øyeskader har funnet sted her på Innherred. De siste årene har man sluppet unna de mest dramatiske personskadene, noe brannsjefen selvfølgelig er fornøyd med.

– Vi har vært veldig heldige. Men vi skal ikke veldig langt tilbake i tid før vi hadde alvorlige personskader her også, sier han advarende.

– Hva tror du er årsaken til at det er så få alvorlige skader her nå?

– Helt ærlig er i dette tilfellet lykken bedre enn forstanden. Vi har vært heldige. Det er så lite som skal til. Det har også generelt blitt en nedgang i personskader etter forbudet mot pinneraketter ble innført, sier Pents.

Ungdommer i størst fare

Men det er på ingen måte slik at Innherred brann og redning har vært arbeidsledige på nyttårsaften de siste årene. Ja, fjoråret var svært rolig, men ved inngangen til 2016 måtte de ut på over 20 oppdrag!

Ifølge Pents er det særlig ungdom i beruset tilstand som er den største risikogruppen. I tillegg til at de tar mer sjanser under oppskytninger, er det også de som eksperimenterer med fyrverkeriet, blant annet ved å gjøre rakettene større. Det kan ofte bli skummelt.

Bruk briller

Tryg Forsikring har i en pressemelding gått ut og anbefalt beskyttelsesbriller som et sikkerhetstiltak mot fyrverkeriskader på nyttårsaften. Det er en anbefaling Rigman Pents og Innherred brann og redning støtter til det fulle.

– Helt klart, det er noe vi absolutt anbefaler. Til både de som skyter opp rakettene og de som står og ser på, understreker Pents, og fortsetter:

– Plutselig kan raketten fyke en annen vei en man hadde planlagt, og du kan få en liten glo på øyet. Sånn, da kan du ha mistet synet for resten av livet.

Slike briller får man med ved alle utsalgssteder for fyrverkeri, så Pents mener ikke det er tilgangen på dem som er problemet.

– Folk må bare huske å bruke dem!, sier Pents, og sammenligner bruken av briller med bruken av bilbelte.

Pents runder av med en liten «nyttårstale» til folket:

– Skal du ut og skyte opp fyrverkeri, bruk det som det er tenkt at du skal bruke det. Ha beskyttelse til deg og de som står og ser på. Bruk fornuften og tenk på omgivelsene; For mange mennesker og dyr er nyttårsaften en forferdelig tid, når det bråker og smeller over alt.