Når politikerne i plan- og samfunnskomiteen møtes til uka, står etablering av snøscooterled i Verdal kommune nok en gang på sakskartet. Denne gangen med en innstilling om å iverksette arbeid med en ny lokal forskrift, samt å arbeide videre med løypeforslaget for Vera - Sandvika.

Legges på vent

Det øvrige løypenettet skal legges på vent frem til man har innhentet erfaringer fra Vera - Sandvika. En eventuell utvidelse av løypenettet vil ifølge rådmannen forutsette en ny fullstendig prosess, i utgangspunktet etter to sesongers utprøving av den første traseen.

– Vi reagerer sterkt på forslaget fra administrasjonen, og oppfatter det som trenering, sier leder Bjørn Gotheim og styremedlem Ketil Aksnes i Verdal snøscooterklubb.

Lang prosess

Allerede i 2012 presenterte snøscooterklubben et løypeforslag for Værdalsbruket. I 2013 ble foreninger og lokalbefolkningen i berørte områder informert, og etter dette ble det foretatt noen justeringer i løypeforslaget. I 2014 ble det holdt et infomøte hos kommunen med en fremdriftsplan for en forsøksordning, men midtsommers samme år ble forsøksordningen stoppet.

– På høsten ble vi tilfeldigvis gjort kjent med at flere løypetraseer i planprogrammet var tatt vekk eller redusert uten at vi og andre involverte var kontaktet, da dette skulle behandles politisk. Heldigvis stanset politikerne planprogrammet, slik at vi unngikk et løypenett som ikke var sammenhengende, sier Aksnes.

I 2015 ble en ny lov vedtatt i Stortinget, og i fjor høst fikk snøscooterklubben etter flere forespørsler møter kommunen, som på sin side kom tilbake til klubben med resultatet av møter med grunneierne, Fylkesmannen og reindriftsnæringen nå på nyåret.

– Vi har foreslått overfor administrasjonen at det må opprettes en partssammensatt arbeidsgruppe for å jobbe frem mulige alternativer ut fra de traseene som er foreslått. Men saksbehandlingen frem til nå oppfattes som om at administrasjonen kun har fokus på problemene og ikke mulighetene, hevder Aksnes.

Ber Verdal se til andre

Gotheim og Aksnes påpeker samtidig at de har bedt administrasjonen om å ta kontakt med de kommunene som får til arbeidet med snøscooterleder.

– Vi i klubben har hatt dialog med Namsskogan, Snåsa og Grong kommune om deres etablering av leder, og skal over påske i møte med dem for å høste erfaring. Vi skal invitere Verdal kommune med også, så får vi se om de stiller opp, sier representantene fra den lokale snøscooterklubben.

Kun 19 kilometer

Hvis rådmannens forslag blir vedtatt i plan- og samfunnskomiteen og videre i formannskapet og kommunestyret, vil den 19 kilometer lange strekningen Innsvatnet - Bellingen - Vera være det første scooterfolket kan bruke.

– Vi blir avspist med en kort led som skal prøves ut i to år. Deretter skal det vurderes om man skal iverksette arbeid med de øvrige ledene. I så fall snakker vi om en realisering av klubbens forslag tidligst i 2019-2020, konstaterer Bjørn Gotheim og Ketil Aksnes.

De lurer på hva som er så spesielt med Verdal sammenliknet med andre kommuner.

– Se på de kommunene som får det til. De har da også mange interessenter som friluftsliv, reindriftsnæring og grunneiere, poengterer Gotheim og Aksnes.