Det tidligere samboerparet fra Innherred var uenige om oppdragelsen av barna, noe som ga et turbulent samliv med mye høylydt krangling og uenighet, beskrives det i referatet fra Inntrøndelag tingrett.

Knipset på fingrene

Den førstefødte sønnen ble allerede fra åtte-ni måneders alder knipset på fingrene som et tiltak i oppdragelsen. Faren knipset ham på fingrene for å forsterke og markere irettesettelse når gutten gjorde ting han ikke hadde lov til, som for eksempel å trykke på knappene på TVen.

Etter at samboerparet fikk et ny sønn, økte voldsomheten mot eldstemann med dasking på rompa, samt klyping i øret, armen eller siden for å få ham til å sitte i ro. Også den yngste ble etter hvert utsatt for noe av det samme, men i mindre grad enn den eldste.

Mannen bekretet i retten langt på veg det samboeren hadde forklart, men mente at kraften som ble brukt ikke var så stor som hun uttrykte.

Faren var veldig sint

Gutten som ble utsatt for farens voldsomme opptreden forklarte i en barnesamtale med barnevernet at faren kunne klype, slå og sparke ham, og at det skjedde ofte. Han beskrev faren som sint da dette skjedde, at han ble rød i fjeset og at det «røk ut av ørene hans».

– Faren bidro på denne måten til at vold mellom familiemedlemmer ble en dagligdags ting, og at guttene levde i en stadig frykt for at de igjen skulle bli utsatt for maktbruk hvis de gjorde noe som han ikke likte, konkluderer Inntrøndelag tingrett. Retten mener mannen gjennom sitt handlingsmønster gjorde hjemmet, hvor guttene skulle føle seg trygge, til en utrygg arena preget av uro, krangling og fysisk maktbruk.

«Alle kranglet og sloss»

Retten konkluderer med at guttenes beskrivelser av et turbulent hjem hvor alle kranglet og sloss også underbygges av vitneforklaringene fra øvrige slektninger. Den eldste gutten vil ha behov for oppfølging og bearbeiding av opplevelsene i hjemmet, og det kan bli tilfelle for den yngste også.

Begge guttene og en aller yngste sønn bor i dag i fosterhjem, og eldstemann ønsker ikke å møte foreldrene igjen.

Må sone et halvt år i fengsel

Barnefaren som nå er i 40-årene ble i tingretten også funnet skyldig i å ha slått samboeren med flat hånd i ansiktet ved et tilfelle. Han opplevde at hun flirte ham opp i aniktet en sen kveld, da han var irritert på henne fordi hun var sent oppe selv om hun skulle tidlig opp dagen etter.

Det er imidlertid barneoppdragelsestiltalen som er den mest alvorlige, og hovedgrunnlaget for åtte måneders fengsel, hvorav to måneder betinget. I tillegg må faren betale henholdsvis 50.000 kroner og 40.000 kroner i oppreisningserstatning til sønnene, samt saksomkostninger på 3.500 kroner.