Lensmannskontorene i Levanger og Verdal vært samlokalisert i Verdal de to siste årene. I påvente av politireformen har de to kontorene også begynt et nærmere praktisk samarbeid. Samtidig har det vært en tiltagende lokaliseringsdebatt. Verken Levanger eller Verdal har ønsket å gi slipp på sitt lensmannskontor. Fra Levanger kommunes ståsted har utflyttingen til Verdal blitt sett på som midlertidig. De ønsker å tilby politiet en samlokalisering i det nye kombinasjonsbygget på Sykehuset Levanger, hvor både ambulanse og brann og redning er i nærheten.

Det blir ett kontor

Politimesteren for Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe, har ennå ikke tatt stilling til hvor tjenestestedet skal ligge i framtida. Det vil han først si noe om etter at kommunene har kommet med sine innspill og dette er vurdert i politiets styringsgruppe som skal legge fram sitt forslag på senhøsten. Men Moe er klar på at de to kontorene vil bli samlokalisert og bli ett kontor i framtiden:

– Hvert tjenestested koster betydelig. I Verdal og Levanger ligger det veldig godt til rette for å få til gode polititjenester. Det ligger en stor gevinst i å utnytte ressursene bedre, sier Moe

Nytt bygg?

En mulig vei ut av lokaliseringsdebatten, der begge parter har mer eller mindre like gode argumenter, er å bygge nytt. Å samle brann og redning under samme tak som politiet er ingen ny tanke, men nå er det i ferd med å konkretiseres hos administrasjonen i Verdal kommune. Bakgrunnen for rådmannens innspill er også oppløsningen av Innherred samkommune.

Dette politiske kortet ble tatt fram av rådmannen under orienteringen som politimester Nils Kristian Moe hadde for formannskapet i Verdal torsdag. Moe skulle orientere om den omfattende politireformen som vil føre til endringer på Innherred.

Politimester Moe ble utfordret på om dette var en interessant vei å gå. Han avviste ikke ideen, men holdt seg formelt til den oppgaven han er satt til å lede.

- Det er juridisk mulig å sette i gang en slik prosess. Men i valget av tjenestested er det en stor pakke som må vurderes med en rekke kravspesifikasjoner, forklarte Moe.

Kronglete og mye trafikkert

Varaordfører Silje Sjøvold (H) forfulgte tanken om et nytt bygg. Hun spurte om en vurdering av tjenestested midt i en bykjerne med fylkets mest trafikkerte fylkesvei, der det er kronglete fra før.

- Kontra å være nært E6, midt mellom to småbyer med gode adkomstmuligheter og samlokalisert med andre enheter? Jeg ser muligheter med et skreddersydd politikontor, og tror det vil gi best mulig tjenester, sa Sjøvold.

Varaordføreren fikk ikke noen vurdering for eller imot det ene eller det andre.

- Jeg prøver å si minst mulig om selve lokaliseringen. Vi har regler rundt innkjøp. Det skal være en anbudsprosess, og da er det veldig viktig at alle anbydere skal behandles likt og rettferdig, repliserte Moe.

- Tjenestene viktigst

Marit Voll (Sp) er mest opptatt av at det skal være gode tjenester, noe hun opplever at det også har vært etter samlokaliseringen mellom de to lensmannskontorene.

- Jeg vil tro at folk i Levanger opplever det samme. For meg spiller det ikke noen rolle om et lensmannskontor blir på industriområdet i Verdal, eller på Rinnleiret. Eller på Stiklestad, som er nærmere der jeg bor.  Det avgjørende er innholdet og hvor tilgjengelig det er for folk, lag og organisasjoner, og hvordan det fungerer med tanke på forebygging og oppklaring av saker.

Ferdig våren 2017

Utover høsten fortsetter arbeidet med omorganiseringen av politi-Norge. Nytt forslag til struktur behandles etter vurdering av innspill fra kommunene. For Trøndelags del blir det to høringskonferanser, i Trondheim den 26. september og i Steinkjer dagen etter. Her vil kommunene bli invitert. Senere på høsten blir det høringsrunder før politimesteren sender sitt forslag til Politidirektoratet 15. desember. Når Politidirektoratet har sitt forslag klart, blir også dette lagt ut på høring.

Kommunene vil få en klagemulighet, der justisministeren avgjør eventuelle klager. Prosessen er planlagt å være ferdig 1. april 2017.

– Har blitt et bedre politi etter samlokalisering

Lensmann Anne B. Ulvin mener politiet har blitt bedre de siste to årene.

- Hva er viktigst; at vi kommer når det trengs mest eller når du skal få tak i et nytt pass hvert tiende år?

Lensmann Anne B. Ulvin spissformulerte seg da ordfører Bjørn Iversen spurte om hvordan folk i Levanger opplever politiets service etter samlokaliseringen i Verdal.

Ulvin innrømmet riktignok at folk i Levanger opplever at politiet er fraværende når det gjelder muligheten til å stikke innom.

- Noen opplever at vi er fraværende i hverdagskontakten. Hverdagsgpraten som vi kunne bygge relasjoner på er ikke der lenger, og nå må vi tenke på en annerledes måte. Samtidig må vi kunne påstå at vi leverer bedre på flere områder, som er satsning på vold mot barn, familievold, beredskap, grensekontroll og ting som er strategiske satsningsområdet.  Vi har bygd opp en kompetanse som vi ikke var i nærheten av for to år siden. Så er det viktig å ha mest mulig kapasitet til ha patruljer som er ute til enhver tid. Vi har det brukbart i dag, men er utålmodig etter å komme videre for å levere bedre tjenester.