– Sist vi var på kafeen hadde beboerne på Stekke fått beskjeden bare for noen få dager siden. Mange reagerte med tårer, forteller Vilde Viken.

Ungdomsbedrift

Ungdomsbedriften Spre Glede ved Verdal videregående skole består av Vilde Viken, Runa Strand Vikan, Fajer Almanea, Emilie Hansen, Sofie Bugge Norum, Jenny Haugskott og Hanna Hafell.

Sammen har de gjort en innsats for eldre dette skoleåret og først og fremst på Stekke kafé. De besøker kafeen hver 14. dag og har spredd glede ved å blant annet arrangere konserter, bingokvelder, velværekveld og tacokveld.

Sosialt

De forteller at de har blitt godt kjent med flere av beboerne ved Stekke og at de har sett at kafeen har stor betydning for mange.

–Kafeen betyr så mye for dem, sier Almanea mens de andre i ungdomsbedriften nikker.

–Det er på kafeen de spiser middag og det er der de møtes for å være sosiale. Kafeen gjør at de ikke bare blir sittende på rommet sitt, hevder Viken.

–Her får de den hjelpen de trenger, og da er det ikke fra fremmede. Noen trenger hjelp til å spise. Beboerne har fått et personlig forhold til de som jobber der. Det er også enkelte som ikke vil ut av rommet sitt, men når måltidene er på kafeen, så er de hvert fall sosial likevel, forteller Haugskott.

Legges ned 1. august

Lørdag skrev Innherred at Levanger kommune legger ned Stekke kafé fordi de trenger lokalene til samordning av dag-, velferds- og mestringstilbudet i kommunen og lokalene skal brukes slik at det oppleves som en møteplass og bygging av sosialt fellesskap.

Flere har gitt tilbakemeldinger om at de trodde lørdagens oppslagssak i Innherred var aprilsnarr. Men avisa hadde ingen spøker.

Ifølge kommunalsjef Anne Kari Haugdal i helse og velferd er det også behov for ny rekruttering av ansatte tilknyttet til kafeen i forbindelse med avslutning og arbeidsforhold.

–Dette veiskillet har bidratt til at det er tatt en beslutning om å legge ned kafeen med virkning fra 1. august i år, sa Haugdal til avisa.

–En glemt gruppe

Ungdomsbedriften mener begrunnelsen er for dårlig og at kommunen heller burde se at de sparer penger på et tilbud til samling og muligheter for et måltid for å kunne klare seg lenger selv.

–Jeg skjønner ikke argumentet om at de trenger lokalet til noe sosialt. Det er jo allerede en sosial arena. Da kunne de heller hatt en samarbeidsavtale. Det går an å kombinere det sosiale med kafé, mener Viken.

–De som bor i omsorgsboliger er allerede på mange måter en glemt gruppe. De har få tilbud fra før og nå skal i tillegg kafeen legges ned. For mange av dem som bor på omsorgsbolig er det ikke bare å ta seg en tur til Øra. Da er det så veldig greit å bare kunne ta heisen ned.

Ungdommene forteller at de også tenker på de ansatte. Stekke kafé har fire fast ansatte og har også elever som er utplassert på norskopplæring.

Nå ber Spre Glede kommunen om å tenke seg om og håper at underskriftskampanjen «Nei til nedleggelse av Stekke kafé» kan være med og påvirke avgjørelsen. Kampanjen hadde i går ettermiddag 190 elektroniske signeringer. I tillegg hadde over 430 signert et skjema som ligger på kafeen.

–Vi har blitt veldig glad i gjengen og nå blir vi så frustrerte, sier Sofie Bugge Norum.