Det var på forsommeren i 2013 at levangsmannen ble bekymret for forholdene i beredskapshjemmet som barna var plassert i av barnevernstjenesten. Han mistenkte at de var utsatt for overgrep.

Pågrepet på vei ombord

Han bestemte seg for å ta familien med på ferie, først i Skandinavia og etter hvert til morens hjemland. Barnevernet anmeldte saken, og politiet pågrep foreldrene på Kastrup da de skulle gå ombord i flyet der.

Dermed ble det ingen flytur, og de kostbare billettene fikk de aldri brukt. I november samme år henla politiet i Nord-Trøndelag saken mot faren som intet straffbart forhold bevist.

Faren anmeldte da politiet for ulovlig pågripelse og grov uforstand i tjenesten, men selv om Spesialenheten kom til at pågripelsen var ulovlig ble saken mot polititjenestemennene henlagt.

Til retten til slutt

Han gikk videre til Statens Sivilrettsforvaltning, med krav om å få erstattet tapet for reisen, samt å få oppreisningserstatning. Det fikk han ikke, annet enn nærmest et symbolsk beløp etter standardsatser på 1.875 kroner.

Dermed tok han saken til Inntrøndelag tingrett, og krevde erstatning for brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen. Han saksøkte staten ved Justis- og beredskapsdepartementet.

Staten mente at han ikke hadde krav på erstatning for billettene de aldri fikk brukt, fordi ferie og fritid ikke gir noen rett på erstatning. Staten mente også dokumentasjonen var mangelfull.

Kunne ikke dokumentere alt

Retten klarte ikke å se konkret alle utgifter han hadde hatt ut fra kvitteringer og kontoutskrifter, men var ikke i tvil om at han hadde lidt et økonomisk tap. De konkluderte med at i hvert fall kvitteringene for billettene fra første mellomlanding og frem til hjemlandet til barnas mor var utvilsomme, og la det til grunn.

Mannen forklarte at det ikke var lett å dokumentere alt siden han ikke hadde alle kvitteringene. Han ble forhindret fra å avbestille eller endre reisen etter at de ble pågrepet av politiet.

De faktiske utgiftene

Inntrøndelag tingrett var uenige med staten, og mente at det ikke var den spolerte ferien som familiefaren krevde erstatning for, men flybillettene som aldri ble brukt.

– Tapet for utgifter til flybillettene oppstod som følge av pågripelsen av faren og resten av familien, fastslår Inntrøndelag tingrett, og konkluderer:

– Det er nærliggende at det vil påløpe utgifter til kjøp av nye flybilletter dersom politiet pågriper noen på en flyplass, hvor pågripelsen er ulovlig.

Fikk 46.000 kroner i erstatning

Inntrøndelag tingrett dømte Justis- og beredskapsdepartementet til å betale litt over 46.000 kroner i erstatning til mannen, men lot partene betale saksomkostningene hver for seg siden de konkluderte med at saken ikke var vunnet fullt ut eller i det vesentlige.