Avisa, som dekker høgskole- og universitetsmiljøet i Trøndelag, har viet framtida til Høgskolen i Nord-Trøndelag stor oppmerksomhet i sitt siste nummer. Over tre sider og i en lederkommentar har de tatt opp HiNTs framtid: Fusjon med Nordland, selvstendighet eller samarbeid mot NTNU i Trondheim.

I sin lederkommentar kaller redaktør Einar Myrenget dette et skjebnevalg for HiNT. I realiteten står valget mellom en fusjon med Universitet i Nordland (UiN) eller å drive videre som en selvstendig høgskole.

Selv om redaktøren ikke gir et entydig råd om vegvalg lar han det skinne gjennom at fusjon med Nordland både er mest dramatisk og mest spennende. I motsetning til fusjonen som NTNU har gått i bresjen for og som den store institusjonen i Trondheim også regisserer, vil det være to ganske likeverdige parter som går sammen om HiNT og UiN gjør alvor av å fusjonere.

– UiN er bare litt større enn HiNT, men viktigere er det (som rektor Steinar Nebb understreker på annen plass i avisa) at begge institusjonene tenker likt og har en forankring i sine lokale miljøer. HiNT er en av få høyere utdanningsinstitusjoner innen landbruket i Norge, mens miljøet i Bodø er sterk på havbruk med over 100 ansatte, heter det blant annet.

Redaktøren drøfter også nytt navn på et nytt universitet. Etter hans mening er det åpenbart at den ikke kan fortsette å hete Universitetet i Nordland, som den gjør i dag. Myrenget ser til Sverige når han kommer med sitt navneforslag:

– I Sverige ble de to tidligere høgskolene i Østersund og Sundsvall/Härnøsand slått sammen til Mitthøgskolan i 1993, før den nye sammenslåtte høgskolen fikk universitetsstatus i 2005. Det nye navnet ble naturlig nok Mittuniversitetet. Kanskje det kan være noe å tenke på?

Spør HøgskoleAvisa på lederplass.