Vi skal ikke gå så langt som å kalle det en parodi, men nå har faktisk tvisten om den nye planlagte eneboligen til Marianne og Marius Haugan i Kjønstamarka pågått i tre år.

Uenige om høyden på huset

Stridens kjerne har etter hvert dreid seg om hvor høyt huset skal være, etter at man i starten også var uenig om at det i stedet for to hus på to separate tomter kunne ble slått sammen til en tomt og ett hus.

Den saken ble avgjort på et tidligere tidspunkt. Grunnmur til det 290 kvadratmeter store huset med en samlet bredde på 24 meter ble støpt og har ligget klar siden høsten 2013. Regner man med balkonger og terrasser og annet takoverbygg, så dekker huset drøye 470 kvadratmeter til sammen på den cirka to mål store sammenslåtte tomten.

Frem og tilbake

Nå har det altså gått tre år, og lite annet har skjedd enn at saken stort sett har gått fram og tilbake i den offentlige papirmøllen.

Først ble byggeprosjektet godkjent av kommunen. Dette medførte klage fra naboene, som sørget for at Fylkesmannen sendte saken tilbake til kommunen. Dermed måtte huseier og byggefirmaet sette seg ned å foreta visse justeringer før ny søknad med ble sendt inn til byggesaksavdelingen i kommunen.

Søknaden ble også denne gangen godkjent av kommunen, hvor de sa ja til at bygget kunne føres opp.

Innkalte til befaring

Klagerne i leilighetskomplekset, som ligger bak det planlagte huset, var fortsatt ikke fornøyd og klaget vedtaket på nytt inn til fylkesmannen.

De var misfornøyd med at både mye av utsikten ville forsvinne, og at de mente at også verdien på enkelte av leilighetene ville forringes betydelig.

Tirsdag var det derfor innkalt til befaring i regi av Fylkesmannen. Været var det aller beste for utendørs besiktigelse, og tonen mellom partene så ut til å ligge på et saklig nivå på tross av den lange konflikten.

Befaringen ble ledet av fagansvarlig Ragnhild Torsdatter Grønvold hos fylkesmannen. Huseier hadde med seg byggmester Eskil Ørdal fra Mesterbygg Innherred AS, som er firmaet som har fått i oppdrag å sette opp huset. De har også hjulpet ekteparet Haugan med alt papirarbeid underveis i prosessen.

Illustrerte med lekt

Det som nå er stridens kjerne er hvor høyt huset egentlig kan være. Selv om partene er uenig om hvorvidt to separate hus hadde gitt bedre eller dårligere utsikt, så har vel prosessen nå kommet så langt, at det er høyden på huset som i realiteten er det som Fylkesmannen skal avgjøre.

Det hadde til befaringen derfor blitt laget en åtte meter høy lekt som skulle angi høyden på huset slik det nå var søkt om. Forsamlingen gikk så opp til leilighetskomplekset for å få et inntrykk hvordan dette så ut både fra første og andre etasje.

Partene var naturlig nok ivrig underveis med å underbygge både søknad og klager til «kongens kvinner» fra fylkeshovedstaden.

Slik Innherred har forstått det vil det nå være tre utfall for sakens videre gang:

• Bygget blir satt opp slik kommunen har godkjent.

• Fylkesmannen opphever vedtaket nok en gang, og sender saken tilbake til kommunen.

• Vedtaket blir delvis opphevet, og graden av dette vil avgjøre hva som skjer videre med saken.

Avgjørelse før jul

Når det endelige vedtaket kommer er vanskelig å si. Det er travle tider hos fylkesmannen, men seniorrådgiver Grønvold antydet at i løpet av to måneder så burde de ha tatt en avgjørelse i saken.

Partene var lite villig til å uttale seg til pressen i løpet av befaringen. Det har vært rimelig steile fronter underveis.

Likevel kunne det tyde på at de stridende parter var glad for at saken nå – forhåpentligvis – skal få sin avslutning.